1 / Historie vzpírání na Olympijských hrách

I. OH Athény 1896

I. OH 1896 v Athénách se konaly ve dnech 6.-15. 4. 1896. Na programu bylo 11 sportů, včetně vzpírání a zápasu. Počet disciplín 43. Pro nepřízeň počasí se soutěže ve veslování a jachtingu neuskutečnily a počet sportů se tím snížil na 9. Zúčastnilo se 12 zemí se 176 sportovci. Ženy se nezúčastnily. Na těchto OH, přestože obdrželi pozvánku, naši sportovci nestartovali. Česká obec sokolská, která měla u nás v té době výsadní postavení v tělovýchově a sportu, reprezentaci odmítla. Zúčastnil se pouze dr. Jiří Guth, který již od roku 1894 byl členem Mezinárodního olympijského výboru. V barvách Uherska startoval atlet slovenského původu Alojz Sokol (také Alajos Szokoliy). Narodil se v Hronci v okrese Banská Bystrica. Startoval v trojskoku a s výkonem 12,30 m obsadil 4. místo. Startoval také v běhu na 100 m, kde ve finále obsadil 3. místo. V Athénách byly udělovány pouze dvě medaile: za 1. místo stříbrná a za 2. místo bronzová. V různých pramenech se počty zúčastněných sportovců a zemí liší, také počet disciplín je různý a to neplatí pouze o této olympiádě. Uvedené počty sportovců, zúčastněných zemí, počtu sportů a disciplín na všech uvedených olympiádách byly převzaty z www.sports-reference.com/olympics/ .

Soutěže ve vzpírání se konaly dne 7. 4. 1896. Startovalo 6 závodníků z 5 zemí. Vzpíralo se bez rozdílu vah v nadhozu jednoruč s volným přemístěním k rameni a v nadhozu soupažném s volným přemístěním. Soutěžilo se na ploše olympijské stadionu Panathinaiko, vzpírání bylo v té době řazeno k atletice. Uprostřed stadionu byl pískem vysypán kruhový prostor, kde se vzpíraly činky rozdílných hmotností. Stadion byl postaven v roce 560 př. n. l. a v roce 1895 zrekonstruován. Na stadionu se konaly soutěže v lehké atletice, gymnastice, zápase a vzpírání.

Prvním olympijským vítězem po 1 503 letech se stal atlet James Brendan Connolly (USA), který zvítězil v trojskoku výkonem 13,71 m, který se později stal úspěšným spisovatelem dobrodružných románů z námořního prostředí. Gymnasta Dimitrios Loundras (Řecko) se stal nejmladším držitelem olympijské medaile, v soutěži družstev na bradlech vybojoval bronzovou medaili a bylo mu v té době 10 let a 218 dní. Nejvíce medailí vybojoval gymnasta Hermann Weingärtner (Německo) 3+2+1. Vrcholem OH se stal maratón. Vítězem se stal Spyridon Louis (Řecko), kterému při vítězství aplaudovalo více než 100.000 nadšených diváků.

Ve vzpírání v nadhozu soupažném zvítězil Jensen Viggo z Dánska výkonem 111,47 kg. Stejnou zátěž zvládl i druhý Skot Launceston Elliot z Velké Británie. Vítězný Jensen, dle výroku poroty vedené vrchním rozhodčím řeckým králem Georgem I., činku zvedl v „lepším stylu“. Britská výprava podala protest a vedení soutěže umožnilo obou aktérům pokračovat v soutěži. Žádný se však již nezlepšil, takže platilo původní rozhodnutí. Jensen si však zranil rameno při pokusu na 112,5 kg. Na 3. místě se umístil Sotirios Versis z Řecka výkonem 100 kg. Další pořadí: 4. Carl Schuhmann (Německo) 90 kg, 5. Momcsilló Tapavicza (Maďarsko) 80 kg, 6. Alexandros Nikolopoulos (Řecko) bez uvedení výkonu. Do druhé disciplíny nadhozu jednoruč s volným přemístěním nastoupil Jensen mírně zraněn a zvládl pouze 57,2 kg. Shodný výkon předvedl Alexandros Nikolopoulos z Řecka, Jensen však dokázal zvládnout stejnou váhu i druhou rukou a tím své u místění potvrdil. Vítězný Elliot dokázal nadhodit 70,93 kg.

Úsměvná událost nastala po soutěži. Sluha, který měl na starosti úklid činek, si s nimi očividně nevěděl rady, na pomoc přispěchal předseda organizačního výboru her řecký princ Constantin a k velkému požitku davu je s lehkostí odhodil do značné vzdálenosti.

Viggo Jensen

Narodil se 22. 6. 1874 a zemřel 2. 11. 1930. Špičkově se dále věnoval střelbě, gymnastice a lehké atletice. Stal se prvním olympijským vítězem Dánska a prvním vítězem ve vzpírání. V Athénách ještě startoval ve vrhu koulí, kde obsadil 4. místo, v hodu diskem byl šestý, ve šplhu na laně (14 m) obsadil 4. místo (porazil Elliota) a konečně ve střelbě vojenskou puškou na 300 m obsadil 3. místo, na 200 m skončil na 6. místě a ve střelbě z revolveru na 50 m byl druhý. Mezi nejúspěšnějšími olympioniky se zařadil s jedním vítězstvím, dvěmi druhými a jedním 3. místem na 7. místo. Snímek nám jasně dokumentuje, kterému sportu dával přednost.

Launceston Elliot

Narodil se 9. 6. 1874 v Indii a zemřel na rakovinu páteře 8. 8. 1930 v Melbourne, kam se vystěhoval v roce 1923. Rodina patřila ke skotské šlechtě. Hlavou rodinného klanu byl Lord Minto, čtvrtý hrabě Minto, který sloužil jako místokrál v Indii v letech 1905-1910. Launceston Elliot byl vnukem sira Charlese Elliota, který svého času byl guvernérem Svaté Heleny a Elliotův otec sloužil jako smírčí soudce u indické státní služby. Pro svůj šarmantní zjev byl u publika a zvláště u ženské části velmi oblíben. Po svém vystoupení Elliot dostal od „velmi významné dámy“ z hlediště nabídku k sňatku. Stal se prvním britským olympijským vítězem. Ve 13 letech začal se vzpěračským tréninkem podle Eugena Sandowa. V lednu 1891 (v 16 letech) zvítězil na prvním britském šampionátu, který se konal v módní kavárně Monico na Piccadilli v Londýně. O tři roky později zvítězil na šampionátu v Královském akváriu ve Westminsteru. Po OH v Athénách zvítězil na Britském mistrovství ještě 4x. Na OH v Athénách soutěžil také v běhu na 100 m. Ve svém rozběhu obsadil 3. místo a do finále nepostoupil. V zápase ř.ř. (také bez rozdílu vah), byl poražen v 1. kole pozdějším vítězem Němcem Carl Schuhmannem, který mimo jiné také zvítězil v gymnastice ve skoku přes koně. Elliot v zápase skončil na 4. místě. Ve šplhu na laně (gymnastika) Elliot obsadil 5. místo. V následujících OH v roce 1900 vzpírání nebylo zařazeno do programu. Startoval tam v hodu diskem, kde obsadil 11. místo. Po skončení sportovní kariéry se věnoval farmaření.

Carl Schuhmann

Narodil se 12. 5. 1869 v Münster a zemřel 24. 3. 1946 v Berlíně. Se čtyřmi zlatými medailemi se stal nejúspěšnějším účastníkem OH. Vybojoval 3x 1. místo v gymnastice (2x v družstvech), zvítězil v zápase ř. ř., kde ve finále porazil Řeka Georgiose Tsitase. Finále začalo pozdě odpoledne a po 40 minutách bylo pro tmu přerušeno. Pokračovalo se druhý den ráno a mnohem lehčí Schuhmann jasně zvítězil. Startoval také v atletice ve skoku dalekém, trojskoku a v hodu koulí. Mezi první šestkou se však neumístil.

 

Viggo Jensen
Launceston Elliot
Olympijský stadion v roce 1896 v Athénách - zahájení
Stříbrná medaile pro vítěze v Athénách
Carl Schuhmann, na atletické dráze je vidět vzpěračská „jednoručka“
Diplom pro účastníky OH 1896
Olympijští vítězové 1896 (č. 8 má maratónský vítěz Spyridon Louis)
První olympijský výbor - 1. června 1896: zleva Baron de Coubertin (Francie), Demetrius Vikelas (Řecko), A. de Boulovski (Rusko). Stojící zleva:Dr. W. Gebhardt (Německo), Jiří Guth-Jarkovský (Rakousko-Uhersko), Francois Kemeny (Maďarsko) a generál Victor Balck (Švédsko)
Poštovní známky vydané k příležitosti I. OH 1896
Stadion Panathinaiko objevený v roce 1875 a plně zrekonstruovaný v roce 1895
Pohlednice z OH
Ukázka několika starověkých mincí z období 2.-5. stol. př.n.l. vydaných u příležitosti konání Olympiády (vždy je pořadí Olympiády a období ražby)
Elis, Olympia AR Stater. Období 82. – 87. Olympiády, cca 452 – 432 př. Kristem. Letící orel vpravo/Niké kráčející vlevo. BCD 327.3.
Elis, Olympia AR Stater. Období 91. Olympiády cca 416 př. Kristem. Hera hledící vpravo, čelenka zdobená se střídajícími se opisy H-P-A / rub F-A přes pole, ohnivý blesk protíná olivový věnec. BMC 62, SNG Copenhagen 381.
ELIS, Olympia AR Drachma. Období 103. Olympiády cca 368 př. Kristem. Hera hledící vpravo/orel s roztaženými křídly vlevo, hlava orla hledící vpravo. BMC Peloponés 91.
Elis, Olympia AR Stater. Období 110. Olympiády, cca 340 př. Kristem. Hera hledící vlevo/ orel stojí vpravo v olivovém věnci. SNG Copenhagen 396cf.

Elis, Olympia AR Stater. Období 112. Olympiády, cca 332 př. Kristem. Hledící Hera vpravo/orel stojí vlevo na oválném objektu v olivovém věnci. BCD 162, SNG Copenhagen 399.