Hodnocení ME ve vzpírání do 15 a 17 let Landskrona, Švédsko

Ve dnech 1. – 8. 8. 2015 proběhlo ME žáků, žákyň a juniorů ve švédské Landskroně. VR ČSV po projednání v KM a RK schválila nominaci našich nejlepších závodníků a závodnic v jednotlivých váhových a věkových kategoriích, z toho 12 závodníků a 4 závodnice s vědomím vysokých nákladů této soutěže. Vedením výpravy byl pověřen E. Brzoska a trenéři P. Tepliček - vedoucí trenér, M. Vrbka a P. Khek – trenéři.

Doprava na soutěž byla zajištěna autobusem ČSAD Havířov přes Polsko do přístavu Swinoujscie, dále trajektem do švédského přístavu Ystad a opět autobusem na místo konání soutěže.

Příprava na soutěž (výcvikové tábory) a náklady spojené se samotnou soutěží byly hrazeny z prostředků „hazardu“ pro mládež, které nám byly poskytnuty z Olympijského výboru.

Kromě oficiální výpravy se akce zúčastnilo dalších 8 osob, fandů vzpírání, kteří si sami hradili trajekt, ubytování a stravování. Těchto 8 fandů se zúčastnilo všech vystoupení našich soutěžících a spolu s naší výpravou povzbuzovalo naše závodníky. Vyslání tak velké výpravy bylo odvážným, ale správným rozhodnutím, a to především s ohledem na novou koncepci práce s mládeží, kdy chceme, aby vrcholem této dlouhodobé práce bylo vybojování 1 místa na OH mládeže v Buenos Aires v roce 2018.

K samotnému vystoupení našich závodníků:

Závodníci vytvořili 7 českých rekordů, z toho Pokorná 2, Bijoková 4, Štreichl 1, u 10 závodníků došlo k vytvoření nových osobních rekordů ve dvojboji. Štreich zlepšení o 15 kg, Bittner – přestože byl poslední – zlepšení o 10 kg, Zronková N. zlepšení o 7 kg, Moskal, Kmeťo, Polák a Pokorná zlepšení o 6 kg, Bijoková zlepšení o 4 kg, Gorný a Šesták zlepšení o 2 kg. Zklamání připravili závodníci Rybák a Mirga, kteří vystoupili se slabou bojovností a malou koncentrací.

Nejlepším umístěním bylo 5. místo ve dvojboji a 4. místo v nadhozu Gorného, další výborné vystoupení předvedl Štreichl, který byl 6. ve dvojboji a 4. v nadhozu. Do třetice je nutno vyzvednout vystoupení Bijokové, která bylo 6. ve dvojboji a trhu a 5. v nadhozu. Více se čekalo od zkušeného závodníka Kříže, a to především v trhu. Paradoxně přes vynikající vystoupení a zlepšení osobního rekordu o 6 kg skončil závodník Polák na 12. místě ze 14 závodníků (nejhorší umístění).

Celkově lze vyslovit spokojenost s vystoupením našich svěřenců, taktéž s jejich chováním během pobytu i cesty. Pro všechny zúčastněné startující to byla obrovská zkušenost a výsledky špiček evropského vzpírání jsou pro všechny motivací do další práce.

Ubytování naší výpravy bylo zajištěno 10 km od místa soutěže v hotelu u moře s velkým bazénem. Stravování – snídaně v hotelu velmi dobré, obědy ve sportovní hale – katastrofa, večeře v hotelu slabé a nechutné.

Organizace soutěže byla na nízké úrovni, největším nedostatkem bylo neudělování medailí za trh a nadhoz.

Doprava po soutěži nefungovala, čekání na odvoz až 1 hodinu.

Zpáteční cesta – odjezd z Landskrony 8. 8. v 10 hodin, dojezd do Havířova v neděli 9. 8. v 6 hodin ráno.

Brzoska Emil
vedoucí výpravy