Doping - Zakázané léky 2019

 

Trenéry a zodpovědné pracovníky prosím o zveřejnění ve svých oddílech a proškolení vašich závodníků.  Pokud si nebudete jisti lékem, který Váš svěřenec užívá, můžete své dotazy směrovat na RNDr. Zdeněk Chundela, Ph.D., e-mail: .

 

Pavel Ivanič, předseda RK ČSV

 

ADV ČR vystavil na svých webových stránkách nový seznam platný pro letošní rok, který si lze jako obvykle stáhnout do mobilu či počítače. V tištěné formě bude k dispozici do konce měsíce ledna. Již teď je možné si objednat výtisky na emailu: .

 

Zakázané léky

Seznam hromadně vyráběných léčivých přípravků obsahujících zakázané látky z hlediska dopingu a registrovaných v ČR k datu 1.1.2019
(také ke stažení ve formátu PDF)

 

Důležité upozornění:

 

Seznam byl sestaven podle údajů poskytnutých Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

 

Tento seznam je vydáván jako pomůcka lékařům pro léčení sportovců na základě ustanovení Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu. Podle této Směrnice jsou registrovaní sportovci povinni při užívání léků dodržovat určitá omezení. Lékař, který ví, že léčí sportovce, by měl zvolit alternativní léčbu bez zakázaných látek. Respektování těchto omezení lékařem i ostatními funkcionáři je v zájmu sportovce, který dobrovolně přistoupil na dodržování pravidel daného sportu. Tím se též zřekl nepatrné části lékařského tajemství, tedy hlášení léků orgánům ADV ČR (při dopingové kontrole do protokolu 7 dní zpětně a ve výjimečných případech je oprávněn předem žádat o terapeutickou výjimku).

 

Léky jsou v seznamu uspořádány abecedně bez ohledu na skupiny. Každý zde uvedený lék reprezentuje jeden i více hromadně vyráběných léčivých přípravků téhož základního názvu (1. slovo), jakékoliv lékové formy i velikosti balení. Pokud různé formy léku obsahují různé zakázané účinné látky, je název léku upřesněn.

 

Léky obsahující látky pouze ze skupin S6. – stimulancia, S7. - narkotika, S8. – kanabinoidy a S9. – glukokortikoidy jsou zakázány pouze při soutěžích. Léky obsahující látky ze skupin S1. – anabolické látky, S2. – hormony, S3. – beta-2 agonisté, S4. – hormonové a metabolické modulátory a S5. – diuretika (S5.D) a ostatní maskovací látky nelze pro léčbu registrovaných sportovců použít vůbec! Léky ze skupiny S2.2.1 jsou zakázány pouze u mužů a jsou označeny jako skupina S2M.

 

Zakázané léky lze sportovcům předepsat pouze po předchozím podání žádosti o terapeutickou výjimku příslušné mezinárodní sportovní federaci nebo Antidopingovému výboru ČR (viz Směrnice).

 

Léky obsahující salbutamol, formoterol a salmeterol v inhalaci a glukokortikoidy (pouze pro nesystémové podání) užívané dle doporučení lékaře nejsou zakázané a není je nutno hlásit předem, pouze při případné dopingové kontrole. Tyto léky zde nejsou uvedeny a lze je používat při dodržení výše uvedených podmínek (viz Seznam zakázaných látek a metod).

 

Pro všechny sporty jsou dále zakázány dopingové metody (zvyšování přenosu kyslíku a další).

 

P1. – betablokátory – zde nejsou uvedeny, protože jejich zákaz platí jen v těchto sportech: automobilový sport, billiard, golf, lukostřelba (také zakázány mimo soutěž), lyžování (skoky na lyžích a snowboard + lyžování „free style“), podvodní sporty, střelba (také zakázány mimo soutěž) a šipky.

 

Seznam v tištěné formě bude novelizován vždy nejméně v ročním intervalu, na internetové stránce ADV ČR (www.antidoping.cz) bude ak tualizac e 4× ročně.

 

Osoba, na kterou můžete směřovat své dotazy ohledně této problematiky, je RNDr. Zdeněk Chundela, Ph.D., e-mail: .

 

Vydal:

 

Antidopingový výbor ČR
Za Císařským mlýnem 1063, 170 00 Praha 7
tel.: 233 38 27 01, e-mail:

 

Sestavil:

RNDr. Jan Chlumský, Praha, leden 2019