Mezinárodní federace vzpírání (IWF) vydala nový seznam potrestaných národních federací

Celkem sedmnáct států ztratilo celkem 76 možných míst pro olympijské kvóty. Tento součet se ještě zvýší o Thajsko, které se dobrovolně stáhlo z kvalifikace, když osm reprezentantů z národního týmu na loňském mistrovství světa bylo testovaných pozitivně.

Každá federace s 20 nebo více pozitivními případy v čase od olympijských her v Pekingu v roce 2008 je omezena na dvě místa v Tokiu 2020, kde „čisté“ národy mohou vybojovat po čtyřech místech pro ženy a muže.

Ve hře je také Arménie, která pravděpodobně ztratí další dvě místa. Není ukončena disciplinárka jednoho pozitivního testu z OH v Londýně (2012). Pokud bude kauza uzavřena v neprospěch Arménie, dosáhne počet diskvalifikovaných ve sledovaném období 20 případů a tím se propadne na přísný limit 1W+1M.

Případ se týká transgenderového sportovce Mel Daluzyana, který emigroval v roce 2016 a dostal politický azyl v Holandsku. Ve vzpěračském světě byl znám v první dekádě 21. století pod jménem Meline Daluzyan. Meline zvítězila na mistrovství Evropy v letech 2007 a 2008. Na mistrovství světa vybojovala v letech 2006 a 2010 bronzové medaile. Na OH v Londýně (2012) nezvládla základní pokus v nadhozu na 140 kg, které ve 3. pokusu zvýšila na 142 kg a opět nedala. V květnu 2019 reanalýza vzorku z této soutěže prokázala přítomnost zakázaných látek (metabolity dehydrochlormethyltestosteronu a metabolity stanozololu). V minulosti 7x zvítězila na národním šampionátu a stala se první arménskou ženou s titulem mistra Evropy.V Holandsku se stal známým svoji kritikou poměrů v Arménii, v rozhovoru pro LGBT NEWS Mel řekl, že situace v Arménii pro homosexuály a transgender lidi je katastrofální a stěžoval si na nenávistnou propagandu i na úrovni vlády. Snažil se zabránit ozbrojenému přepadení v obchodě v Amsterdamu. Lupič Mela těžce zranil, po zotavení v nemocnici byl tiskem prohlášen za hrdinu. V současné době pracuje ve funkci trenéra. O jeho životě byl v Holandsku natočen film.

 

 

Dalších pět případů užití dopingu z Pekingu (2008) a Londýna (2012) stále zpracovává IOC a IWF, jde o sportovce z Ukrajiny, Uzbekistánu, Běloruska, Rumunska a Bulharska.

Kazachstán (31 pozitivních případů), Ázerbájdžán (30), Rusko (28) a Bělorusko (23) protože mají více než 20 pozitivních případů z „počítání“, které začalo od olympijských her v Pekingu, mohou pro OH 2020 vybojovat maximálně místenku pro jednu ženu a jednoho muže. Omezením na 2+2 jsou potrestáni Arménie (zatím19), Bulharsko (16), Rumunsko (16), Ukrajina (16), Uzbekistán (15), Egypt a Turecko (13), Moldávie a Irán (12), Indie (11), Albánie, Malajsie a Thajsko (10).

Navzdory neúnavným varováním o dopingu a jeho důsledcích bylo vzpírání v programu olympijských her opět ohroženo kvůli problému – tři národy měly na nedávných kontinentálních šampionátech pozitivní výsledky.

 

V dubnu, Balikis Otunla (NGR) byla pozitivně testována po svém vítězství na mistrovství Afriky. Na mistrovství Jižní Ameriky měl problém Cristopher Pavon (HON) který původně obsadil v HK do 102 kg 4. místo.  Nahil Dyab (SYR) nedala základní pokus na šampionátu Asie v HK do 71 kg. Poslední tři byli zveřejněni v minulém týdnu. Ms. Swati SINGH (IND),Ms. Tania MASCORRO OSUNA  (MEX) a Mr. Luis COCA SIERRA (DOM).  Jejich disciplinární řízení ještě není ukončeno.

(Volný překlad článku Brian Olivera z 22. 6. 2019 uveřejněný na https://www.insidethegames.biz)

 

Karel Prohl