Olympijské hry mají 125 let

I. OH 1896 v Athénách se konaly ve dnech 6. – 15. 4. 1896. Na programu bylo 11 sportů, včetně vzpírání a zápasu. Počet disciplín 43. Pro nepřízeň počasí se soutěže ve veslování a jachtingu neuskutečnily a počet sportů se tím snížil na devět. Zúčastnilo se 12 zemí a 176 sportovců, bez žen. Na těchto OH, přestože obdrželi pozvánku, naši sportovci nestartovali. Česká obec sokolská, která měla u nás v té době výsadní postavení v tělovýchově a sportu, reprezentaci odmítla. Zúčastnil se pouze dr. Jiří Guth, který již od roku 1894 byl členem Mezinárodního olympijského výboru. Náš Olympijský výbor byl založen 18. 5. 1899. Zahajovacího ceremoniálu se včetně královské rodiny zúčastnilo 80 000 diváků. V barvách Uherska startoval atlet slovenského původu Alojz Sokol (Alajos Szokoliy). Narozen v Hronci v okrese Banská Bystrica. Startoval v trojskoku a s výkonem 12,30 m obsadil 4. místo. Lépe se mu dařilo v běhu na 100 m, kde ve finále obsadil 3. místo. V Athénách byly udělovány pouze dvě medaile: za 1. místo stříbrná a za 2. místo bronzová. Soutěže sledovalo 700 000 diváků. Vzpírání patří mezi 11 sportů, které byly zařazeny do programu v pořadí prvních olympijských her. Tento fakt nesmí dnes nikdo opomenout!

 

Prvním olympijským vítězem po 1503 letech se stal atlet James Brendan Connolly (28. 10. 1868 – 20. 1. 1957, USA), který zvítězil v trojskoku výkonem 13,71 m a později se stal úspěšným spisovatelem dobrodružných románů z námořního prostředí. Po svém návratu byl vyloučen ze studií na Harvardu. S mimořádnými prázdninami vedení nesouhlasilo. V roce 1949 se mu dostalo satisfakce ve formě čestného doktorátu této univerzity. V programu cyklistiky byla dvanáctihodinovka. Zvítězil Adolf Schmal (AUT), který v tomto časovém limitu ujel 290 km. Gymnasta Dimitrios Loundras (Řecko) se stal nejmladším držitelem olympijské medaile, v soutěži družstev na bradlech vybojoval bronzovou medaili a bylo mu v té době 10 let a 218 dní. Zároveň je nejmladším účastníkem OH v historii. Nejvíce medailí vybojoval gymnasta Hermann Weingärtner (GER) 3+2+1. Carl Schuhman (GER) vybojoval 4x Au v gymnastice a zápasu, cyklista Paul Mason (FRA) 3x Au. Vrcholem OH se stal maratón. Vítězem se stal Spyridon Louis (GRE), kterému při vítězství (téměř o 8 minut) aplaudovalo více než 100.000 nadšených diváků. Alfred Hajós (HUN) zvítězil na 100 a 1200 m volný způsob v plavání. Byl mistrem Uherska v běhu na 100 m, v hodu diskem, reprezentantem ve fotbalu a na OH 1924 byl společně s Lauberem Deszö oceněn stříbrnou medailí v umělecké části za architekturu „Plán stadionu“, když zlatá medaile v této kategorii nebyla udělena. Thomas Burke (USA) startoval v běhu na 100 m z nízkého startu a zmátl tím porotu, nakonec dostal povolení startovat z této „nepříjemné pozice“. Zvítězil i na 400 m v časech 12,0 a 54,2 s.

 

Soutěže ve vzpírání se konaly dne 7. 4. 1896. Startovalo 7 závodníků z 5 zemí. Vzpíralo se bez rozdílu vah v nadhozu jednoruč s volným přemístěním k rameni (vzpěrač si mohl vyzkoušet, kterou rukou mu to půjde lépe) a v nadhozu soupažném s volným přemístěním. Soutěžilo se na ploše olympijské stadionu Panathinaiko, vzpírání bylo v té době řazeno k atletice. Uprostřed stadionu byl pískem vysypán kruhový prostor, kde se vzpíraly činky rozdílných hmotností, včetně regulační činky – dosypávaná mysliveckými broky. Stadion byl postaven v roce 560 př. n. l. a v roce 1895 zrekonstruován. Na stadionu se konaly soutěže v lehké atletice, gymnastice, zápase a vzpírání. Plavecké soutěže se konaly na otevřeném moři a tratě byly vyznačeny plovoucími dýněmi.

 

Ve vzpírání v nadhozu soupažném zvítězil Jensen Viggo z Dánska výkonem 111,47 kg. Stejnou zátěž zvládl i druhý Skot Launceston Elliot z Velké Británie. Vítězný Jensen, dle výroku poroty vedené vrchním rozhodčím řeckým králem Jiřím I. činku zvedl v „lepším stylu“. Britská výprava podala protest a vedení soutěže umožnilo oběma aktérům pokračovat v soutěži. Žádný se již nezlepšil, takže platilo původní rozhodnutí. Jensen si však zranil rameno při pokusu na 112,5 kg. Na 3. místě se umístil Sotirios Versis z (GRE) výkonem 90 kg, který v hodu diskem obsadil shodné pořadí výkonem 27,78 m. Později úspěšný finančník, který v roce 1918 zemřel na španělskou chřipku. Další pořadí: 4. Carl Schuhmann (GER) 90 kg, 5. Georgios Papasideris (GRE) 90 kg, 6. Momcsilló Tapavicza (HUN) 90 kg. Do druhé disciplíny nadhozu jednoruč s volným přemístěním nastoupil Jensen zraněn a zvládl pouze 57,2 kg. Shodný výkon předvedl Alexandros Nikolopoulos (GRE), Jensen však dokázal zvládnout stejnou váhu i druhou rukou a tím své umístění na druhém místě potvrdil. Na 4. místě skončil Sotirios Versis (GRE) se 40 kg. Vítězný Elliot nadhodil 70,93 kg. Vzpěrači Velké Británie a Dánska získali 1. a 2. místo, Řecko 2x 3. místo. V době konání OH mělo v Rakousku, Německu, Rusku a také u nás, několik desítek vzpěračů lepší výkon. Nikdo si však nedokázal představit, jakou roli OH budou hrát v budoucnosti. Vzpěrači a zápasníci v Čechách byli většinou organizovaní v Sokole, který se od soutěžního sportu odkláněl a účast v Athénách odmítl. Úsměvná událost nastala po soutěži. Sluha, který měl na starosti úklid činek, si s nimi nevěděl rady, na pomoc přispěchal předseda organizačního výboru her a rozhodčí pro vzpírání řecký princ Giorgios a k velkému požitku davu je s lehkostí odhodil do značné vzdálenosti. Asistent rozhodčího byl profesionální atlet a první mistr světa ve vzpírání z roku 1891 Edward Lawrence Levy.

 

OH 1896 plakát

Mezinární výbor

OH 1896 zahájení

Karel Prohl