Lékařské prohlídky

 
Lékařská prohlídka z hlediska odbornosti lékaře 
doplnění informace k vyhlášce o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu na základě dotazu ze sportovního prostředí 
 
Dotaz: Dobrý den, svým dotazem si dovolujeme navázat na informaci o lékařských prohlídkách, která byla zveřejněna ve Zpravodaji ČUS 1/2014. Potřebovali bychom védět, zda je přesně stanoveno, u kterého lékaře je nutné lékařskou prohlídku absolvovat. Tedy, zda je možné, aby lékařskou prohlídku provedl i jiný lékař než jen specialista - tělovýchovný lékař.
 
Pro lékařské prohlídky z hlediska odbornosti lékaře jsou stanoveny tyto podmínky:
 
  1.  prohlídku potřebnou k tělesné výchově v rámci vzdělávacích programů a uvolnění z vyučování v předmětu tělesná výchova ke sportu pro všechny provádí a lékařský posudek vydává registrujicí lékař (tj. praktický lékař).
  2. prohlídku k výkonnostnímu sportu v organizovaných sportovních soutěžích provádí a lékařský posudek vydává registrující lékař (tj. praktický lékař) nebo lékař v oboru tělovýchovné lékařstvi.
  3. prohlídku k vrcholovému sportu, ke sportovni reprezentaci státu a její připravě provádí a lékařský posudek vydává lékař v oboru tělovýchovné lékařství. Vrcholovým sportem se rozumí oblast sportu, která zahrnuje státní sportovní reprezentaci a přípravu talentovaných sportovců k této reprezentaci, kterými jsou členové resortních sportovních center nebo sportovních center mládeže a obdobných zařízeni pro výchovů sportovců.
 
Takže prohlídku u specialisty z oboru tělovýchovného lékařství je potřeba absolvovat jen v připadá vrcholového sportu a sportovni reprezentace. To je ale celkem logické s ohledem na obsah lékařské prohlidky, která má být v tomto připadá provedená. A většina sportovních svazů v praxi už léta vyžaduje, aby prohlídku v těchto připadech prováděl daný specialista.
 
Jedná se však o otázku lékařské odborné způsobilosti, takže v konkrétních případech lze předpokládat, že přislušný lékař má vědět, zda je či není kompetentní k posouzení zdravotní způsobilosti a potvrdil provedení požadované lékařské prohlídky. A lze tedy dospět k závěru, že pokud prohlidku či posudek provede lékař, který ji podle své odbornosti provést nemůže, neměla by tato skutečnost být k tíži svazu či klubu, který si posudek od svých sportovců vyžádá.
 
Legislativně právní odbor ČUS