ADV ČR vydává s účinností od 1. 9. 2022 novelizovanou Směrnici pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR

Jediná změna ve Směrnici se týká úpravy pravomoci Národního rozhodčího soudu pro sport. Národní rozhodčí soud pro sport, zřízený v roce 2022, je nyní tzv. národním odvolacím orgánem ve věcech dopingu – tedy rozhoduje o odvoláních podaných proti prvostupňovým rozhodnutím disciplinárních komisí sportovních svazů. Od 1. 9. 2022 bude jeho pravomoc rozšířena i na prvostupňová řízení ve věcech porušení antidopingových pravidel. 

Pro rozhodování dopingových věcí v ČR to znamená, že veškeré dopingové spory v ČR – nově tedy i dopingové spory v prvním stupni – bude rozhodovat jediný orgán. Národní rozhodčí soud pro sport tedy od 1. 9. 2022 převezme dopingovou agendu disciplinárních komisí jednotlivých sportovních svazů a sportovní svazy tak již nebudou muset řešit problematiku dopingových řízení.

,,Jedná se bezpochyby o revoluci v rozhodování dopingových sporů v ČR. Avšak nezbytnou. Už před mým nástupem na ADV jsem upozorňoval na to, že není správné, aby o dopingových kauzách rozhodovaly jednotlivé sportovní svazy. To pak také v rámci auditu potvrdila i WADA, podle níž byla ČR jediným státem v Evropě, který měl stále takový systém. V důsledku toho došlo k přenesení této pravomoci na Národní rozhodčí soud pro sport zřízený pod Národní sportovní agenturou, přičemž inspirací nám byl Sportovní rozhodčí soud v Lausanne (CAS). Pevně věřím, že vytvořením nového, zcela nezávislého a profesionálního rozhodovacího orgánu, a vlastně celého tohoto nového systému, bude zajištěno, aby dopingová řízení vždy probíhala s plným respektováním mezinárodních standardů. Jsem přesvědčený o tom, že to není jen dobrá zpráva pro sportovce, ale i pro sportovní svazy, neboť antidopingová problematika je velice specifická a složitá. Chci poděkovat Národní sportovní agentuře a zejménu panu předsedovi, neboť bez NSA by tento soud nemohl být vytvořen”, uvedl ředitel ADV ČR Jiří Janák.

Činnost Národního rozhodčího soudu pro sport (NRSS) se řídí Statutem NRSS a jednání budou probíhat v souladu s Jednacím řádem NRSS. Oba dokumenty budou zveřejněny na webových stránkách Národní sportovní agentury.

https://www.antidoping.cz/cs/novinky#views-row-1