IWF odhaluje data a podrobnosti kvalifikace vzpírání v Paříži 2024

Úplný seznam kvalifikačních akcí vzpírání pro Paříž 2024 oznámila Mezinárodní federace vzpírání (IWF) během svého zvláštního kongresu v hotelu Hilton v Bogotě v Kolumbii.

Matthew Curtain, technický delegát IWF pro Paříž 2024, také oznámil navrhované změny v odpovědnosti sportovců za zaznamenávání informací o místě jejich pobytu, což musí udělat tři měsíce před každou kvalifikační soutěží.

To zpřísňuje antidopingové procedury a znamená, že vzhledem k tomu, že mezi akcemi nejsou dlouhé mezery, musí sportovci efektivně poskytovat informace o svém místě pobytu pro celý kvalifikační program, který končí 28. dubna 2024.

Plány byly tento týden přezkoumány a schváleny výkonným výborem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne.

První výtah v kvalifikaci se uskuteční dnes, kdy na mistrovství světa IWF 2022 začne 12 dní soutěže.

Poté se během prvních šesti měsíců příštího roku uskuteční čtyři kontinentální šampionáty a Velká cena IWF na Kubě, v září mistrovství světa IWF 2023, v listopadu mistrovství Oceánie na hrách v Pacifiku a v prosinci další Velká cena IWF.

Kvalifikace bude pokračovat v roce 2024 všemi pěti kontinentálními šampionáty v lednu a únoru a poté závěrečnou akcí, dubnovým Světovým pohárem IWF v Thajsku.

Kvalifikační období končí tři měsíce před začátkem her v Paříži 26. července 2024.

Vzpírání ztratilo od olympijských her v roce 2016 více než polovinu kvót pro sportovce a v Paříži bude mít 120 mí

Z 12 sportovců v každé z 10 váhových kategorií, pět pro muže a pět pro ženy, 10 získá své umístění na žebříčku sestaveném během kvalifikace.

Počítá se pouze nejlepší jednotlivý výkon, ale sportovci jsou nuceni zúčastnit se alespoň pěti kvalifikačních soutěží.

Dalších 20 míst v kvótě připadne sportovcům hostitelské země, čtyři, univerzálnost, šest a kontinentální zastoupení, deset, přičemž kontinentální federace bez umístění v top 10 v žebříčku si může nárokovat místo pro svého nejvyššího sportovce mimo nejlepších 10.

Aby se všichni sportovci mohli zúčastnit Paříže, musí se zúčastnit povinně Mistrovství světa IWF 2023 v Rijádu v Saúdské Arábii od 2. do 17. září

Světového poháru IWF 2024 v thajském Phuketu od 2. do 11. dubna.

Musí se také zúčastnit alespoň tří z těchto pěti kvalifikačních soutěží:

Mistrovství světa 2022 IWF (Bogotá, 5. – 16. prosince),

kontinentální mistrovství 2023 (Pan America v Bariloche, Argentina, 25. března – 2. dubna;

Evropa v Jerevanu, Arménie, 15. – 23. dubna;

Asie v Jinju, Jižní Korea, 3. května -13; Afrika v Tunisu, Tunisko, květen, data budou upřesněna; Oceánie na hrách v Tichomoří v Honiaře, Šalamounovy ostrovy, 20.–24. listopadu),

2023 IWF Grand Prix I (Havana, Kuba, 2.–12. června),

2023 IWF Grand Prix II (Dauhá, Katar, začátek prosince, termíny budou potvrzeny)  

Kontinentální mistrovství 2024 (všech pět termínů, které budou potvrzeny, musí být v lednu až únoru).

Váhové kategorie pro ženy jsou 49 kg, 59 kg, 71 kg, 81 kg a nad 81 kg a pro muže 61 kg, 73 kg, 89 kg, 102 kg a nad 102 kg.

Každý sportovec, který v těchto soutěžích odešle součet v neolympijské váhové kategorii, může započítat tento součet do další nejvyšší olympijské kategorie.

IWF také oznámila, že její mistrovství světa mládeže se bude konat od 25. března do 5. dubna v albánském Durres a od 13. do 20. listopadu mistrovství světa juniorů v mexické Guadalajaře.

Je možné, že se juniorské mistrovství bude konat venku na hlavním náměstí v Guadalajaře, ačkoli obavy vznesené komisí sportovců IWF musí být překonány.

Pavel Ivanič

předseda RKČSV