Komentář ke kalendáři ČSV 2023

Soutěžní komise Českého svazu vzpírání po schválení VR ČSV zveřejnila kalendář soutěží pro nastávající rok 2023. Nedochází k žádnému nepříjemnému překvapení v termínech ani v místech konání soutěží. Vše, jak má být. Do pořadatelství vrcholných soutěží se vrací po mnoha letech Cheb (W23+M23), veteráni se utkají v Novém Hrozenkově již po druhé (dobrá volba, budou slavit své 40 zrodu klubu), Holešov se bude starat o vrchol sezony, šampionát žen a mužů, v závěru sezony si přidá mladší žáky, Bohumín dostal W20+M20, Sokolov W17+M17 a Horní Suchá M15.  Čeká nás dvanáct individuálních národních šampionátů. Do naší pokladnice přibude více než 100 republikových šampionů. Připomínám, že v minulém roce bylo rozděleno 303 medailí (144+101+58).

Olympijský výbor prosazuje rozvoj napříč všemi olympijskými sporty smíšená družstva žen a mužů v různých počtech soutěžících. IWF takovou soutěž zatím nerealizovala. Jistě by šlo o atraktivní podívanou, zejména pokud by se do ní zapojila absolutní světová špička. Možná bychom se divili neobvyklým medailovým umístěním států, které nebývají na nejvyšších místech. Myslím, že i nám taková soutěž chybí, Samozřejmě by šlo o soutěž družstev a v družstvu bych viděl po jedné ženě a jednom muži z jednoho oddílu/klubu, bez možnosti hostování. Osobní vřelé vztahy mezi jednotlivými členy družstev by mohli trošičku narušit trenérovi plány v nominacích, ale to by mohlo soutěž dokonce zatraktivnit. Nemuselo by hned dojít k mistrovské soutěži, možná se nápadu chytne některý oddíl/klub v rámci své velké ceny. Dopředu bych doporučil, z důvodu rychlého spádu, soutěže rozdělit na soutěž žen a soutěž mužů startujících v samostatných skupinách. Pokud soutěží obě současně v jedné skupině, diváci sledují překládání činek a ne soutěž samotnou. Je zajímavé, že technické porady se zúčastňují dospělý trenéři a rozhodčí s letitými zkušenostmi ze vzpěračských soutěží a přesto tvrdohlavě opakují tento nesmysl. Chybí samostatné myšlení.

Mezinárodní kalendář je také velmi bohatý. Evropa má ve svém portfoliu věkové kategorie od 15 let až k veteránům +35 let. Kišiněv (15+17), Bukurešť (20+23), Jerevan (W+M), Waterford (+35) a Evropské hry v Tampere. IWF své soutěže umístila do Durres (17), Guadalajara (20), Rijád (W+M), Wieliczka (+35) a přidala Grand Prix v Havaně. V minulém roce jsme absolvovali 15 evropských a světových šampionátů, na kterých jsme realizovali 75 startů našich závodníků, kteří na těchto soutěžích vybojovali 0+1+10 medailových umístění. Veteráni se zúčastnili pouze ME, kde vybojovali 6+4+5 medailí. Letos nám byl osud příznivější a „svět“ se bude konat v blízkém Polsku. Určitě se v reprezentaci potkáme s novými jmény. Zatím máme podchycených 333 reprezentantů startujících v národních barvách našeho státu na ME-MS-OH. Kdo bude další?

Chci jen připomenout, že nás čeká 120 reprezentační sezona, oslava 130 let vzniku vzpírání v Čechách a na Valné hromadě, která se uskuteční v polovině roku, volby do našeho vrcholného orgánu.

Karel Prohl