Ohlédnutí (č. 5) za počty vzpírajících

V letošním roce vzpíralo celkem 826 (W221+M605) závodnic a závodníků. To jsou bezesporu rekordní počty startujících v naší 130 leté historii (těšíme se na oslavu). Na absolutní špici je opět TJ Holešov s počtem 51 (W12+M39) před TAK Hellasem Brno 44 (W14+M30) a bronz má se 43 SKV Baník Havířov. Přes 30 startujících má ještě dalších devět klubů – SK CWG Bohumín 38 (W13+M25), Sokol Nový Hrozenkov 36 (W11+M24), Sokol Moravská Ostrava 35 (W12+M23), SKV Teplice 34 (W7+M27), Slavoj Plzeň 1899 33 (W2+M31), Start Plzeň 33 (W7+M26), CF Destiny Brno 32 (W14+M18), Vzpírání Haná 32 (W11+M21), Bohemians Praha 30 (W15+M15). Přes 20 startujících mají 4 oddíly/kluby, třináct oddílů/klubů má do 10 vzpírajících. Jednoho startujícího má pět registrovaných (?) klubů. Velké množství je mezi neregistrovanými. V minulém roce jsme jich napočítali 45 (W12+M33). S největší pravděpodobností jsou registrováni přímo v databázi ČSV bez příslušnosti k jakémukoliv oddílu/klubu. Jinak by nemohli startovat na našich soutěžích. Nejvíce žen má ve svém kolektivu patnáct Bohemians Praha, po čtrnácti TAK Hellas Brno, CF Destiny Brno a Weightlifting Club Brno. Ve třech brněnských klubech soutěží 42 žen! V počtu mužů se 41 startujícími vede SKV Baník Havířov před TJ Holešovem 39 a Slavojem Plzeň 1899, který má 26 startujících mužů. Pět klubů má více než 30 startujících, devět klubů přes 20 aktivních vzpěračů, 13 klubů se pohybuje mezi10 – 20 startujícími a 14 klubů má do deseti soutěžících. Počet klubů s aktivními muži je 41, počet klubů s aktivními ženami je 33.

Mládež do 18 let tvoří skupinu 36 %. Stačí to? Já myslím, že ne. Hlavně ve skupinách mladšího a staršího žactva (W+M) dochází k výrazné fluktuaci a mnozí, co začali zvedat na jaře, na podzim se věnují v nejlepším případě jiné činnosti. Takže za uplynulý rok jsme v počtu vzpírajících dosáhli na historický rekord, který nám ukázal, kolik že vzpěračů bylo aktivních, ale okamžitá situace bývá vždy jiná. Vzpírajících nad 18 let máme 64 %. To znamená, že jedna třetina patří do mládeže a dvě třetiny mezi dospělé a z těchto 19 % mezi veterány (W+30/M+35).   

To jsou základní informace o našem složení aktivní vzpírání. Počty vzpírajících vždy budou závislé na podmínkách, které oddíly/kluby dokáží pro své závodníky zajistit. Mezi ty pozitivní patří příjemné prostředí tréninkové místnosti, která všem svoji výzdobou dokáže upozornit na ty největší úspěchy klubu, vystavené fotografie významných členů, reprezentantů, případně účastníků ME-MS-OH. Dostatek kvalitních činek a ostatního vybavení s možností oddělených šaten pro ženy a muže. Kvalitním servisem čerstvých informací z dění kolem vzpírání. Velká většina dnešních klubů využívá ku prospěchu moderní informační systém webových stránek, facebooku a instagramu. Minimálně třetina klubů se zúčastňuje zahraničních turnajů pro mládež a sama je také pořádá. Rozhodující je samozřejmě počet a odborná kvalita trenérů na počet závodníků. Jeden trenér se kvalitně může postarat o jedno družstvo. Pokud má těch družstev v soutěžích více, nutně potřebuje k úspěšnému vedení další asistenty. Ti mohou být rekrutovány z vyspělých závodníků, ale školený trenér musí vždy dostat přednost. Individuální a citlivý přístup trenéra k jednotlivým závodníkům a závodnicím dokáže zázraky. Členové klubu nepatří trenérům, nejsou to jeho lidi, jsou svéprávnými členy naší společnosti, kteří si zaslouží férové vedení trenérem, který v tréninkovém procesu zastupuje i pedagoga, v jehož kompetenci je mimo jiné, naučit mládež (nejenom) zdravit na soutěži starší účastníky. Trenér se má věnovat své činnosti, pokud je zároveň předsedou nebo zastává jinou důležitou funkci v klubu, je to špatně. Klub tak ztrácí nad jeho činností kontrolu a po čase dojde ke snížení výkonnosti a pomalé likvidaci celkové úspěšnosti. Vůbec bych nepodceňoval periodické doškolování trenérů s hodnocením jejich úspěšnosti ze strany Reprezentační komise ČSV a vedení SCM. Určitě by to znamenalo zkvalitnění jejich práce. Promyšlený a pestrý tréninkový systém s moderními prvky zaměřený na vybrané soutěže jistě zaujme i pomalejšího vzpěrače. Trenéři, nezapomínejte vyhledávat mezi svými závodníky ty schopné, kteří by vám mohli pomoci, případě po vás v budoucnu převřít tolik odpovědnou funkci trenéra klubu. 

Karel Prohl