Kvalifikace na olympijské hry 2024

Skončilo mistrovství Evropy žen a mužů v Jerevanu, které bylo i kvalifikací na olympijské hry v příštím roce v Paříži. IWF vydala aktuální kvalifikační tabulky pro jednotlivé hmotnostní kategorie. Z našich závodníků je na tom nejlépe Kamil Kučera v HK nad 109 kg, kde si drží kvalifikační 9. místo. Z žen má nejlepší umístění Tereza Králová v HK nad 87 kg na 32. místě. Pan-American Championships byl první. Postupně budou následovat další kontinenty. Na OH se bude startovat v pěti hmotnostních kategoriích 61, 73, 89, 102, nad 102 kg pro muže a 49, 59, 71, 82 a nad 81 kg pro ženy. Na adrese: https://iwf.sport/qualif2024/P2024_Qualification/ si můžete prostudovat šance naší reprezentace. Jsou tam zveřejněny dvě tabulky. Z OLYMPIC QUALIFICATION RANKING se dostanete na tabulku po jednom reprezentantovi, tabulka LONG LIST s více reprezentanty z jedné země.

Výsledky dosažené sportovci v neolympijských kategoriích tělesné hmotnosti budou zahrnuty do OQR v příslušné olympijské kategorii tělesné hmotnosti, která zahrnuje jejich hmotnost, (např. součet sportovců v M67 kg dosažený na Grand Prix I 2023 IWF bude zařazena do olympijské kategorie tělesné hmotnosti M73kg). Nejvyšší celkový součet dosažený každým sportovcem na kvalifikačních závodech se započítá do jeho celkového hodnocení, přičemž se vezme v úvahu, že do OQR bude zahrnut pouze jeden (1) sportovec z každé olympijské kategorie tělesné hmotnosti na NOC (s nejvyšším celkovým výsledkem v kilogramech).

V případě, že dva nebo více sportovců zaznamená stejný součet ve stejné olympijské kategorii tělesné hmotnosti, budou seřazeni podle toho, kteří dosáhli výsledku jako první, s použitím ekvivalentních časů Greenwichského středního času (GMT).

Zdroj: IWF

Karel Prohl