Nová soutěž na obzoru

Evropská federace vzpírání (EWF) letos uspořádá první ročník Poháru EWF, nejinovativnější evropské soutěže, ve velmi speciálním formátu. Zúčastněné týmy federací s maximálně pěti smíšenými páry dívek a chlapců s minimálním věkem 17 let.

Dvojice každého týmu budou soutěžit v pěti mužských a pěti ženských kategorií tělesné hmotnosti, a to následovně:

Pár 1 - M 61kg & W 49kg
Pár 2 - M 73kg & W 59kg
Pár 3 - M 89kg & W 71kg
Pár 4 - M 102kg & W 81kg
Pár 5 – M +102kg & W +81kg

Sportovci během dvou nebo třídenních soutěží ve vyřazovací, semifinálové a finálové fázi budou startovat ve dvojboji. Závodníci a funkcionáři zaplatí účastnické a antidopingové poplatky a vítězové na prvních třech místech vyhrají peněžní ceny od 3000 USD pro každého sportovce.

Prezident EWF Conflitti si přeje, aby tato soutěž byla zahájena na jednom z nejreprezentativnějších a nejhistoričtějších míst pro vzpírání příští rok na podzim. Tento projekt vychází z potřeb dnešního vzpírání. Děkuji svým kolegům z výkonné rady EWF za otevřenost a podporu, kterou tomuto novému formátu soutěží EWF poskytli. Jsme v kontaktu s Řeckou federací, řešíme letošní říjnovou premiéru, přímo v Olympii. Co bychom si mohli přát víc než spustit nový projekt v kolébce olympismu?“

Technická a účastnická pravidla budou poskytnuta členským federacím EWF poté, co Výkonný výbor naplánuje v Bukurešti během červencového mistrovství Evropy juniorů a U23.

Zdroj: INSIDE THE GAMES

P.S. To je zajímavá zpráva. V jednom ze svých článků jsem o podobné formě nové soutěže již psal a vybízel jsem naše kluby k uspořádání takové soutěže v rámci svých Velkých cen. Ceny pro vítěze ve formě PRIZE MONEY. Družstvo by bylo složeno z jedné ženy a jednoho muže se stejnou klubovou příslušností, bez možností hostování. Hodnocení pomocí Sinclairového koeficientu. Určitě by se jednalo o atraktivní soutěž, která může jednou přerůst na oficiální jednorázovou mistrovskou soutěž.

Karel Prohl