Mistrovství světa žen a mužů

IWF vydala konečnou startovní listinu k mistrovství světa žen a mužů, které se bude konat v termínu 4. – 17. 9. 2023 v Rijádu. Předběžný počet přihlášených sportovců klesl o 175 z 894 na 719 sportovců ze 117 zemí. Sportovců, kteří se přijedou pouze zvážit je 27. Ti se z různých důvodů pravděpodobně necítí příliš ve formě. Ale protože šampionát je povinný pro kandidáty startu na olympijských hrách, musí být k dispozici dopingové kontrole a soutěže se musí zúčastnit alespoň v této formě. Zbývající kvalifikační turnaje na olympijské hry budou IWF Grand Prix v Kataru v prosinci, kontinentální mistrovství příští rok v únoru a Světový pohár IWF v Pattayi v Thajsku, který uzavírá kvalifikaci příští rok v dubnu. Počet přihlášených a startujících je v historii IWF rekordní. O televizních přenosech zatím není nic známo. Předpoklad je, že vysílat budou slovenské stanice Arena sport 1 a 2, které se vzpírání věnují pravidelně. Zda se připojí Eurosport a naše stanice zatím nevíme.

V kategorii žen je přihlášeno 354 závodnic z 94 států. Plný počet 10 soutěžících má sedm států: CAN, COL, KSA, MEX, TPE, USA a VEN. V HK do 71 kg bude na startu rekordních 54 žen, které budou startovat v pěti skupinách A+B+C+D+E. Českou republiku budou reprezentovat Patricie Ježková v HK do 76 kg, Eliška Šmigová v HK do 87 kg a Tereza Králová v HK nad 87 kg.

V kategorii mužů je přihlášeno 365 závodníků ze 105 států. Plný počet 10 soutěžících má BUL, COL, GEO, IRI, KOR, KSA, TKM a USA. Českou republiku budou reprezentovat Petr Mareček v HK do 81 kg, Josef Kolář v HK do 109 kg a Kamil Kučera v HK nad 109 kg. Překvapivě z nominace vypadl Petr Petrov, který byl na letošním mistrovství Evropy naším nejlepším. V HK do 89 kg je ke startu přihlášeno rekordních 56 závodníků. Plný počet W10+M10 soutěžících má COL, KSA a USA.

Karel Prohl