Zpráva z kongresu EWF

Dne 17.2. 2024

Sofie, BLG

V rámci kongresu byly představeny zprávy za jednotlivé komise.

Předseda EWF - A. Conflitti prezentoval akce zaštítěné nebo podporované EWF. Mezi všemi akcemi významně pozdvihl Olympijský festival ve Slovinsku, tréninkový kemp v Turecku a tréninkový kemp spojený s organizací poháru EWF v Řecku, pod záštitou řecké vzpěračské federace.

Treasurer - Dr. Hasani – pokladník EWF přednesl zprávu o hospodaření. Současný stav hospodaření EWF je mírně ziskový a aktuální stav účtu je přibližně 527 000 Eur. Hlavním zdrojem příjmu jsou především platby za organizaci Evropských šampionátů, přičemž poplatky za organizaci mládežnických soutěží se pohybují od 45 000 – 65 000 Eur.

Významně přispívá do rozpočtu IWF, a to více než 247 000 Eur.

V rámci hospodaření byla rovněž validována zpráva auditora.

ITO -  v rámci komise rozhodčích přednesla zprávu předsedkyně rozhodčích při EWF  pí. Beiter (ISL) – poukázala na nutnou aktualizaci tříd mezinárodních rozhodčích a větší spolupráci národních svazů a evropského svazu v rámci této aktualizace a tím jednodušší kategorizaci rozhodčích při nominaci na mezinárodní soutěže.

Coaching research comittee – předseda komise Collin Buckley (IRL) – prezentoval pokračovaní a stupeň připravenosti nového typu trenérského akreditačního programu, který probíhá na základě rozhodnutí IWF a který probíhal v roce 2023 v rámci dílčích akcí podporovaných EWF (tréninkový kemp v Turecku, EWF Cup v Řecku). Cílem tohoto programu je sportovní a legislativní školení a následné licencování národních trenérů, kteří budou moci vést závodníky při mezinárodních soutěží realizovaných pod záštitou IWF a dalších kontinentálních federací. V rámci ČSV se těchto akreditačních školení zatím zúčastnili trenéři: P. Ivanič, J. Gasior, J. Maršálek a S. Hertlová. Platnost a realizace celého systému se předpokládá ne dříve než od roku 2026.

Medical Comittee – předseda lékařské komise p. Duun (NOR) prezentoval  základní informace ohledně komise, spolupráci s mezinárodní antidopingovou agenturou a novelu nové genderové politiky při realizaci soutěží, která je realizována na základě rozhodnutí IWF. V tuto chvíli to v praxi znamená vytvoření nové kategorie „otevřené“ a bude záležet čistě na pořadateli, pokud tuto kategorii bude organizovat či ne.

Antidoping commission – Denisa Offermann  prezentovala novinky ohledně plánovaných Antidopingových webinářů a dostupnosti všech dokumentů na stránkách EWF. Dále komise informovala o plánované realizaci speciálního webináře zaměřeného na kategorizaci států z hlediska Antidopingu, který se bude konat 15.3.2024 a bude zcela veřejný.

Soutěže:

Vedení EWF oznámila místa šampionátů na rok 2025

  • ME Seniorů – Moldávie (Kišiněv ? )
  • ME 20 – Albánie (Durres ? )
  • ME 15, 17 – Polsko (Raszyn?)

Města jsou zatím bez garance

Nové body v ústavě:

  • Změna financování nákladů na ubytování výkonné rady EWF v rámci šampionátů. Náklady na ubytování a stravu budou účtovány pouze v případě zasedání rady v rámci seniorského šampionátu. Pokud bude nutné zasedání rady v rámci jiných šampionátů (juniorských) budou náklady zcela hrazeny EWF.
  • Zavedení disciplinárního pravidla vyloučení závodníka nebo jakéhokoliv akreditovaného člena z probíhajícího šampionátu z důvodu vážného přestupku „fair play“.

Delegát za ČSV
Ing. Dušan Kovač
Předseda ČSV