Ověřená a úspěšná možnost soutěžení na dálku

Výtečná zkušenost z opačné strany Země

V současné době určitého rozvolňování výrazných omezení, by už bylo, domnívám se, užitečné zvážit, co se znamenitě osvědčilo jinde. Konkrétně na opačné straně zeměkoule.

Mnoho roků se tam uskutečňovala soutěž reprezentací Austrálie a Oceánie. Soutěžily země velké - jako Austrálie, Nový Zéland - i maličké, jako třeba Vanuatu, Kiribati, Fidži, Guam, Samoa, Americká Samoa, Tahiti, Tokelaui, Yap, Tuvalu, Niue, Tonga, Šalamounovy ostrovy, společenství Mikronesie, Nauru, Papua Nová Guinea ap. V některém roce zápolilo i přes 20 reprezentací! Protože nebylo možné, pro zásadní překážku velkých, tisícikilometrových vzdáleností a zhusta malých finančních prostředků, utkat se přímo, soupeři využili zejména Skype, ale i jiná netová spojení. Viděli se navzájem, takto probíhala i kontrola.

Výsledky byly regulérně uznávány a objevovaly se nejen v kontinentálních, ale i světových tabulkách.

Znamenám to proto, že to shledávám jako eventuální možnost, příležitost i v našich současných poměrech. To jest, soutěžení na dálku, s obrazovou i rozhodcovskou kontrolou.

Záleží, samozřejmě na oddílové iniciativě a postoji kompetentních orgánů, pokud se týká uznatelnosti takto dosažených výkonů. Teoreticky je možné posoudit i tento způsob uskutečnění oficiálních týmových soutěží, případně nejen ve formě dvojutkání. Co vy na to?

Rudolf Drmola, editor databáze VSV ČSV