České vzpírání k 10.10.2020 (1) - Pořadí podle Sinclaira

Novou kolekci tabulek jsem vygeneroval z řady důvodů. Mj. proto, že od těch pololetních přibylo, i za krátkou dobu možnosti závodění, 63% startujících žen a 60,3% mužů. Takže tabulky zákonitě doznaly mnoha změn!

Krom toho, v důvěře, že se přece ještě letos soutěžit bude, kéž je má tento přehled i šanci motivovat. A v neposlední řadě – snad vám sledování rankingů přinese i jiné užitečné poznatky.

Letos zatím závodilo 470 lidí, 356 mužů a 114 žen. Nebýt koronaviru, měli jsme patrně našlápnuto na rekordy v počtu aktivních vzpěraček a vzpěračů.

Nevyzpytatelné, nucené přestávky sebraly možnost utkat se, nejen v množství šampionátů, ale také v řadě týmových soutěží, zejména těch nižších. V nich by se nepochybně objevila bohatá várka letos premiérově startujících. Odpadly také některé tradiční velké ceny, na nichž se, třeba jen jednou v roce, objevovali další vyznavači činky či, v konci roku, elévové a elévky.

Snad bude ještě příležitost se v tomto roce setkat a soupeřit. Možné by to, eventuálně, mohlo být i prostřednictvím regulérních soutěží na dálku (jako tomu bude u online celosvětového turnaje juniorů do 17 let), za předpokladu, že by bylo dovolen pobyt nezbytně většího počtu osob v uzavřených prostorách. To nelze vyloučit, pokud ne už na konci listopadu, tak aspoň v prosinci (jsem si vědom, že za současné situace zní moje řádky hodně, hodně optimisticky…).

Jakkoli se zdá být následující myšlenka nesmyslná, lze zvážit dodatečné uskutečnění šampionátů či jiných soutěží za rok 2020, v úvodních měsících roku 2021, jisté analogie bychom v historii světového sportu našli. Víte, je mi, mj. líto těch, kteří se, jak to jen jde, připravují… aniž by dostali příležitost zúročit snahu, dřinu. Na druhé straně, vím, jak diskutabilní mohou být změny kalendáře.

Celková výkonnost není, v mnoha ohledech, tak zlá, jak se letmo usuzuje. Hodně k tomu přispěla výkonnost na mistrovstvích ČR žen i mužů, ale i na jiných zápoleních. Kupř. za poslední čtvrtrok přibylo dalších 6 žen s výkonností nad 200bS, a dalších 9, co umějí nejméně za 180 bodů Sinclaira. Takže je jich celkově 16 nad 200 bS a 36 nad 180bS. Za celý loňský rok, kdy zvedalo o 60(!) žen více, bylo 17 žen přes 200 bS, takže ve špičce, navzdory velkým omezením, nezaostáváme. Podobný trend je možné vysledovat i u mužské elity.

Dobře, že za poslední tři měsíce zaznamenáváme i jistý přírůstek počtu aktivních lidí ve věku 21-23 let. Tahle kategorie přechodu z juniorského věku je neobyčejně důležitá. Konec závodění po dosažení 20 roků má kruté následky pro náš sport! Přimlouvám se za zvážení vypsání týmového mistrovství ČR žen i mužů ve věku 21-23 let, případně i se sloučením této nové soutěže se šampionáty jednotlivců. U mužů se zápočtem 3-4 mužů a tří u žen.

Podnětů, které vyplývají z analýzy tabulek je – mnoho. Velice vítám i podněty od Vás.

Také tuze prosím o doplnění, zpřesnění, korekci tabulek. Nejsem neomylný, nechci však poškozovat jednotlivce či oddíly.

Děkuji všem těm, kdo včas posílali protokoly – bez nedostatků. Ty nepečlivé prosím, aby před odesláním vždy zkontrolovali, zda jsou výsledky vskutku kompletní. Nezřídka totiž chybí především oddílové příslušnosti, někdy i ročníky. Je třeba vyplňovat všechny položky – i u startujících mimo soutěž! Dohledávání dat mne stojí velice mnoho času…

Tabulky najdete, jako obvykle, buď v kompletu nebo v dílčích souborech. Komplet je řazen takto: ženy, ženy Masters, ženy 21-23 let, juniorky starší a mladší, žačky starší a mladší. U mužů je řazení stejné. U jednotlivých souborů najdete i sloučené rankingy všech juniorek a žaček, resp. juniorů a žáků.

Přeji jen pokojné, šťastné, dobré dny a hodně, hodně, hodně zdraví

 

 

PhDr. Rudolf Drmola, editor databáze VSV ČSV