České vzpírání 2022 (3) - Oddíly podle Sinclaira

Znovu děkuji našemu programátorovi RNDr. Bohumilu Štěpařovi za to, že náš software umí i tuhle úlohu. I když jsem spoluautorem programu, on je jeho hlavním tvůrcem! Copyright, kde máme uvedeno 2017 jsem nepřepsal na 2022, je však snad ale zřejmé, že na sofwaru, aby zohledňoval všechny pravidlové či jiné změny nebo vylepšení, je třeba stále pracovat. Dělo se tak – zákonitě - předešlá léta, i loni.

Oddílová bilance jasně ukazuje, nakolik se v minulé sezóně dařilo. Je potěšitelné, že většinou existovaly důvody k uspokojení, a to nejen z hlediska růstu počtu členů, ale i výkonnosti!

Loni soutěžily ženy z 31 oddílů, takže šest klubů, oproti roku 2021, přibylo!! Zápolili muži ze 40 oddílů. I zde zaznamenáváme zvýšení počtu soutěžících klubů o pět! Nejvíce soutěžících žen představil FitGym Havířov 16 (oproti loňsku +11). Následují Bohemians 15 (+3), TAK Hellas Brno 14 (-3), Crossfit Destiny Brno také 14 (+8) a  Weighlifting Club Brno rovněž 14 (+14) nový oddíl. V roce 2021 se u činky představilo 42 žen a dívek právě z Brna, některé přešly do sousedních oddílů z TAK Hellas. Za vedoucí pěticí nacházíme další celky, kde závodilo nejméně 10 žen či dívek. CWG Bohumín 13 (0), Ostrava a Holešov oba 12 (a oba +1), Haná Náměšť n/H 11 (+3 a Nový Hrozenkov 10 (+1).

V mužích obhájil loňský primát celek SKV Baník Havířov 41 (+5), druhý je znovu SKP Holešov 33 (+5), na třetí místo se dostal Slavoj Plzeň 31 (+8). Hned za nimi se umístili borci z TAK Hellas Brno 29 (+5), Teplice 27 (+1), Start Plzeň 26 (0), Nový Hrozenkov 25 (+4) a CWG Bohumín 25 (+8). Následuje Zlín 24 (+4) a Ostrava 23 (+4). Přes 20 mužských aktivních členů má 15 oddílů

Pro vaši lepší informaci doplňuji, že pokud není uvedena oddílová zkratka, jedná se o muže či ženy startující v zahraničních ligách. Jejich výkony dosažené v cizině nejsou jejich domovským oddílům započteny, zaznamenáván ale, přirozeně jejich, často lepší, výsledek v domácím dresu.

Tradičně seřazuji jednotlivé soubory i do kompletu. Ten je řazen takto: ženy TOP 10, ženy TOP 4 (to podle počtu HK a zápočtu v lize), ženy 21-23leté TOP 3, juniorky TOP 3, starší žačky TOP 3 a mladší žačky TOP 3. Za nimi najdete soubor s celkovým oddílovým počtem žen. Pak jdou za sebou muži takto: TOP 10, TOP 6. muži 21-23letí TOP 3, junioři TOP 5, žáci starší TOP 3. žáci mladší TOP 3, na konci je zařazen celkový oddílový počet mužů.

Rankingovou sérii uzavřu tabulkami věnovanými Masters.

Znovu velice prosím o případné opravy, upřesnění, doplňky. V tomto směru děkuji Josefu Kolářovi, který mne upozornil na siláky nemající české občanství, ty tedy už, v pouze českých tabulkách, nenajdete. Jestli v nich zůstali ještě další cizinci, byť startují v našich soutěžích, dejte mi vědět. Poděkování patří i Jaroslavu Thérovi, který mne upozornil na změnu příjmení jedné provdané vzpěračky. I tady prosím, právě ty provdané, aby mi to daly vědět a nefigurovaly, případně pod příjmením dívčím i současným.

Podívejte se pozorně na tyto tabulky zejména z hlediska výkonnostního. Oproti sezóně 2021 došlo ke značným přesunům, většinou díky zlepšení!

Stejně jako v letech minulých si dovoluji vyslovit podnět: kéž tyto tabulky přispějí k zamyšlení, co by se ještě dalo, i v oddílovém rámci, zlepšit, ku prospěchu celého našeho sportu!

PhDr. Rudolf Drmola, editor databáze VSV ČSV