Dozvuky po Wieliczce

Íránská vzpěračská federace (IRIWF) doživotně diskvalifikovala Mostafa Rajaei, za potřesení rukou s izraelským sportovcem na mistrovství světa Masters ve Wielicze.

Íránská islámská republika opět nehorázně porušila jedno z nejzákladnějších pravidel mezinárodního sportu. Vzpěrač Mostafa Rajaei dostal doživotní zákaz činnosti za podání ruky izraelskému závodníkovi na mistrovství světa veteránů v Polsku.

Rajaei skončil druhý 342 (147, 195) v M35/109 kg a stál na stupních vítězů s íránskou vlajkou a pozdravil se s Izraelcem Maksimem Svirskym, který skončil třetí 272 (117, 155). Dvojice byla vyfotografována, jak si potřásají rukama a mluví spolu, což vyvolalo hněv IRIWF a vlády země, která zakazuje svým občanům přímou konkurenci s Izraelci. IRIWF označil Rajaeiho činy za „neodpustitelný“ prohřešek. „Pozice federace jsou v souladu s postoji svatého establishmentu Íránské islámské republiky,“ uvádí se v prohlášení IRIWF a dodává, že Rajaei má zakázán vstup do „všech sportovních zařízení“ po zbytek svého života. Šéf výpravy Iránu na šampionátu Masters Hamid Salehinia, byl také propuštěn federací, která potvrdila, že výbor vytvořený k zastupování veteránů vzpírání byl také rozpuštěn.

Zdroj: Owen Lloyd (Insidethegames)