Možné změny v pravidlech a soutěžním řádu IWF

Vzpírání směřuje k budoucnosti, která by mohla představovat nejen různé druhy soutěžení, ale "jiný druh vzpěrače". Mezinárodní vzpěračská federace (IWF) oslovila, více než 250 zúčastněných stran a požádala je o své názory, a to zevnitř i vně řídícího orgánu. Pravidla vzpírání, způsob, jakým jsou posuzována, ochrana a propagace sportovců, formáty soutěží, zapojení publika, mediální pokrytí, branding, marketing a cokoli dalšího, co se objeví na cestě, jsou předmětem diskuse, spolu s řízením a antidopingovými operacemi.

Zářijový kongres IWF v Rijádu v Saúdské Arábii je odrazovým můstkem pro nový strategický plán, jedná se o "vyvíjejícím se dokumentu", který bude pravidelně monitorován a vyladěn, aby udržel krok s nikdy nekončícím procesem změn v mezinárodním sportu, uvedl řídící orgán. Přestože devítičlenný řídící výbor vedený novým ředitelem komunikace IWF Pedrem Adregou jsou vedoucí silou těchto budoucích změn, podílí se na návrzích mnohem více sportovců a funkcionářů.

Generální sekretář IWF Antonio Urso připustil, že by rád viděl konec press-out ve vzpírání ve snaze zjednodušit náš sport. To znamená "zcela novou vizi pro náš sport s novými pravidly," řekl Urso pro insidethegames. Musí to být pro diváky atraktivnější, a to znamená, že to musí být jednodušší. Buď činku zvednete, nebo ji nezvednete. Co si pod tímto návrhem máme představit? Přestane se hodnotit vzpírání na krásu a technickou dokonalost, ale pokus bude uznán i s dnes nepovoleným pohybem v ramenou a loktech. Ačkoli tyto drobné pohyby nemusí být pro diváka viditelné, způsobují, že mnoho pokusů je v rozhodnutí rozhodčích a JURY považováno za neplatné.

Dalším prospěšným návrhem je snížení počtu rozhodčích a dalších funkcionářů přítomných na soutěži. Pro ilustraci na letošním ME juniorů do 15 a 17 let v Moldavsku bylo do soutěže oficiálně zapojeno šestnáct rozhodčích, osm členů JURY, čtyři Marshallové, čtyři v technické kontrole, čtyři sekretáři, dva redaktoři, po jednom doktorovi a spíkrovi. Celkem 40 funkcionářů. Další pomocný personál dodal pořadatel.

Dalším návrhem je změna časových limitů. V návrhu zatím není specifikace, ale bude se pravděpodobně týkat automatického zvednutí hmotnosti činky z pokusu na další pokus o jeden kilogram. Toto pravidlo se významně podílí na časovém prodloužení soutěže.

IWF nedávno podepsala dohodu o otevření nové akademie v Havaně na Kubě. Vzpírání je lídr v silových sportech. Generální sekretář IWF Urso zdůraznil důležitost otevření akademií IWF na všech kontinentech. "Když otevřeme akademii, jako jsme to udělali na Kubě, nebude to jen pro trenéry vzpírání, ale i pro trenéry z jiných sportů," řekl Urso. Fotbal, ragby, plavání, atletika - stejně jako mnoho jiných sportů všichni ke zvýšení sportovní formy používají sílu. Máme více než stoleté zkušeností s tréninkem na čince. Je pro nás privilegium sdílet tuto zkušenost s ostatními sporty. Chceme, aby mluvili o vzpírání jako o sportu, který je pro ně užitečný, ne jako o dopingovém sportu. Urso zdůraznil, že schválené změny se budou zavádět až po olympijských hrách (2024) v roce 2025.

Příští měsíc se na Jamajce uskuteční další městská vzpěračská akce a rozhodčí budou mít nový vzhled v kontinentální soutěži ve Venezuele, když vymění své tradiční sako za lehký top, který vypadá spíše jako oblečení do posilovny. V říjnu uspořádá prezident EWF Antonio Conflitti v Olympii akci v novém kabátě. Conflitti, který zastupuje kontinentální federace v řídícím výboru strategického plánu, má zájem o paralelní akce k tradičnímu olympijskému vzpírání, které jsou spíše show, stále budou představovat trh a nadhoz, ale jiným způsobem, novým stylem. "Chceme nejen nový druh vzpírání, ale nový druh vzpěrače." Ať už si o tom všem myslí kdokoliv ve "vzpěračské rodině" cokoliv, řídící výbor jejich názory vítá. Dvě z nejpokrokovějších zemí v tomto sportu, Spojené státy a Čína, jsou zastánci změn. USA byly první zemí, která přivítala CrossFitters ve vzpírání, když jejich národní federace hostila v roce 2010 v Colorado Springs akci USA Weightlifting CrossFit. Síla je základní lidskou vlastností, stejně jako rychlost a vytrvalost, a mohla by se spojit i mimo samotný sport.

Zkoumáním nových formátů soutěžení, profesionalizací prezentace s cílem zvýšit hodnotu zábavy, umístěním sportovců do centra, aby si vybudovali inspirativní vzory, a spojením se silovými komunitami mimo vzpírání, věříme, že vzpírání může v budoucnu zažít rychlý růst. Nakonec chceme vytvořit nástroj, který umožní IWF úspěšně čelit výzvám velmi dynamického mezinárodního sportovního prostředí.

Prezident IWF Mohammed Jalood slíbil, že nasměruje sport novým směrem. Řekl: "Vzpírání je jedním z nejzákladnějších olympijských sportů, praktikovaný široce jako tréninková aktivita a zakotvený v olympijském mottu Rychleji, výše, silněji - společně. Žádný sport si nemůže dovolit usnout na vavřínech v konkurenčním moderním sportovním trhu a IWF byla jasně pověřena stanovením nového kurzu pro svou budoucnost.

Zdroj: Brian Oliver - Insidethegames