České vzpírání k 3.8.2023 (4) - Oddíly podle Sinclaira

Jak jsem již mnohokrát konstatoval, stanovení pořadí oddílů je naší českou specialitou a stále jsem tento velice užitečný typ analýzy ve světě nenašel. Opět tedy děkuji RNDr. Bohumilu Štěpařovi, znamenitému programátorovi, který mou někdejší smělou myšlenku převtělil do softwaru, takže lze takto shledat výkonnost oddílů, případně států apod. za jakékoliv období.

V tabulkách najdete i množinu bez oddílového označení. Vždy se jedná o součet výkonů českých zástupců hostujících v zahraničí, jimž, přirozeně nelze výsledky započíst do pořadí oddílů podle Sinclaira. Objevují se však, samozřejmě, v tabulkách podle Sinclaira či dvojboje (pokud jde o výsledek v rámci hostování, není za jménem vzpěrače či vzpěračky zkratka oddílu).

Tabulky opět najdete ve dvou formátech. Bud jednotlivě anebo v souhrnu. Vcelku v souboru KOMPLET, který je řazen takto: Ženy TOP 10 a TOP 4, ženy 21-23 let TOP 3, juniorky 16-20 let TOP 3 a žačky do 15 let TOP 3.  Následují Muži TOP 10 a TOP 6, muži 21-23 let TOP 3, junioři 16-20 let TOP 5, starší žáci 13-15 let TOP 3 a mladší žáci do 12 let TOP 3. Volba výše TOP je stanovena v souladu se soutěžemi družstev, u nejvyšších TOP (10), podle počtu soutěžních HK u mužů i žen na MS či ME.

Mimochodem, možná by stálo zato vypsat jednorázové mistrovství ČR žaček (zápočet nejlepších tří). Žačky, jak známo dosud nezřídka soutěží v ligách žáků. Takový titul by možná lépe zhodnotil dobrou práci oddílů v tomto směru a třeba by pomohl i v získávání prostředků pro oddílovou činnost.  

Doporučuji rankingy pozorně projít, dokumentují nejednou velice zajímavá fakta; prezentují i výrazné vzestupy nových oddílů či nečekaně nízká umístěním zkušených klubů. Můžete také tipovat, kdo má největší šance na zisk titulů, zejména u mládežnických zápolení, neovlivněných tolik hostováními.

Naposledy si dovoluji připomenout povinnost posílat všechny výsledky i mně, aby nechyběly v databázi a absence nikoho nepoškodily.

Jak už jsem uvedl, nejsem neomylný, takže velice prosím o případné opravy, zpřesnění, doplňky! Tak, aby byly rankingy co nejpřesnější.

S radostí děkuji všem, kdo rychle posílali řádně vyplněné výsledkové protokoly!

PhDr. Rudolf Drmola, editor databáze VSV ČSV