České vzpírání – tabulky 21. století (2) - Starší žačky a žáci

Přiznám, mile mne překvapil váš zájem o tabulky mladších žáků… tak rychle přicházím s obdobnými rankingy starších žáků.

Mnozí z vás se v nich najdete, o leckterých shledáte, že už nesoutěží, třebaže ve své době byli talenty, někdy i výjimečnými. Vzpírání je ovšem mimořádně tvrdý, náročný sport a podmínkou pro další růst není jen houževnatost, ale, pokud možno, i optimální podmínky.

Děkuji všem, kdo se o nejmladší vzpěrače starají. Děkuji oddílům a osobnostem v nich, které umějí šikovné děti najít, zaujmout je a zajistit jejich pokroky.

Komu se v tomto století podařilo najít nejvíce starších žáků? Stejně jako u těch mladších je v čele tohoto pořadí jasně SKV Havířov!! V barvách oddílu závodilo 145 chlapců! V první trojici zaznamenávám i Sokolov 93 a Rotavu 78. Těsně za těmito pomyslnými medailisty skončily Teplice 77, následují N. Hrozenkov a Holešov 68. Za nimi je Chomutov 66 a Bohumín 60. Nad padesátku adeptů se dostali také tyto kluby: Boskovice, Cheb a Ostrava 57, Horní Suchá a Zlín 53 (pokud je počet borců rovnocenný, pořadí stanovuji i podle kvality výkonnosti). Jak již minule řečeno, v tomto století soutěžilo 1 111 starších žáků z 38 oddílů.

V obdobném výčtu starších žaček vévodí Nový Hrozenkov 20, těsně před Rotavou 19 a Ostravou 17. Následují Horní Suchá 13, FG Havířov 12 a Bohumín 10. S úctou připomínám i skutečnost, že v Bohdanči zvedalo 9 starších žaček, díky obětavosti manželů Svobodových.

Při této příležitosti se hluboce skláním před lidmi, žijícími či už, žel, zesnulými, kteří neúnavně pracovali pro náš sport – právě i na poli nepříliš viditelném, neboť pečovali či pečují o naše nejmladší. Bývá typické, a to nejen pro náš sport, že jeden jediný zapálený a schopný jedinec dokáže často až zázraky.

Znovu prosím lidi kompetentní i laiky, podívejte se na rankingy podrobně. Domnívám se, že nejde jen o suchou statistiku, ale i podněty pro naši úspěšnější práci v budoucnu.

Doufám, že vbrzku připravím další kolekci tabulek 21. století. Tentokrát mladších a posléze starších juniorů.

PhDr. Rudolf Drmola, editor databáze VSV ČSV