České vzpírání – tabulky 21. století (4) - Starší juniorky a junioři

Tohle už je čtvrtá bilance století a sledujete-li vývoj některých jednotlivců, snadno shledáte, jak pokročili, jak případně stagnovali, pohoršili se či závodní činku opustili. I v těchto tabulkách naleznete jména dosud slavná či pomalu mizící z paměti. Rozhodně však všichni zaslouží ocenění, protože se věnovali či věnují sportu, který patří mnohostranně k nejnáročnějším.

Od počátku století u nás soutěžilo 642 starších juniorů a 188 starších juniorek. Zajímavé je, že počet starších juniorů je nižší než mladších, u juniorek je tomu naopak.

Asi vás překvapí, ale nejvíc dívek tohoto věku je z Holešova 24. Následují Ostrava 20 a Start Plzeň 18! Za nimi defilují Bohumín a Nový Hrozenkov 17 a Hellas Brno 14. Přes desítku se dostali i ve Zlíně 13. Rotava dala dohromady právě tu desítku… Celkem závodily starší juniorky ze 43 oddílů! Z výčtů je patrné, jak prospívá zavedení dívčích juniorských klání družstev.

Holešov s mocným náskokem vede i pořadí počtu starších juniorů – 69. O druhé místo se dělí SKV Havířov, Nový Hrozenkov a Start Plzeň 48 (oddíly uvádím v pořadí podle Sinclairových bodů, kterých kupř. čtyři tucty havířovských nasbíraly o zhruba 2 000 víc než stejně početní Plzeňáci. Nad čtyřicítku se dostali také ve Zlíně 43 a Třinci 42. Ovšem v tabulkách nejlepších desítek (TOP 10) mají primát kluci ze Sokolova, kteří jsou z hlediska pouhého počtu v ČR až devátí… 35, V pořadí najdeme celkem 40 oddílů, z nichž leckteré už neexistují…

I tyto tabulky mají, domnívám se, významnou vypovídací hodnotu!!

Hodně štěstí všem, kdož se pokusí ve 2. kole skupin juniorské ligy posunout výš. Ale mezi současnou elitou najdeme jen málo těch, kdo se probojovali do nejlepších oddílových desítek. Ze stávajících juniorů je v pořadí jednotlivců V. Krejčík 17., D. Kolář 24. a A. Džobák 30. a A. Friedrich 37.   

PhDr. Rudolf Drmola, editor databáze VSV ČSV