České vzpírání – tabulky 21. století (5) - Ženy a muži 21 - 23 letí

Tato věková kategorie se u nás netěší velkému zájmu, nemá dokonce ani jednorázové mistrovství ČR družstev, ač by taková soutěž asi byla užitečná. A tak jediným, ovšem výrazným stimulem zůstává ME do 23 roků. To se ale týká jen elity.

Přitom jde o roky, kdy mužský i ženský organismus dozrává do velké síly! Při větší péčizejmé bychom se mohli dočkat jedinečných výsledků, i když systém věnuje pozornost zejména věku do 20 roků, a pak jako kdyby už šlo jen o plýtvání. Jenže, kupř. Jan Nagy začal se vzpíráním až v pojuniorském věku a leckterý další silák také teprve tehdy plně rozvinul dispozice. Nejeden podobný případ najdeme i mezi ženami, mj. Pavlu Kladivovou. A Patricie Ježková začala soutěžně vzpírat až 24 letech! Chcete-li ještě jeden argument, v atletice začínala Jarmila Kratochvílová, podle škarohlídů, tuze pozdě a kam to dotáhla!

Berme v úvahu, že zralejší tělo zvládá pozoruhodné dávky i psychika je ustálenější. Krátce řečeno, nepodceňujme, prosím, tyto skutečnosti!

Proto přináším i bilanci této věkové množiny, a hle, najdeme tu leccos k zamyšlení.

Podíváme-li se na počty aktivních vzpěraček a vzpěračů v oddílech je stav následující: mezi ženami tvoří špičku Hellas Brno 17, Ostrava a Bohemians 15, Nový Hrozenkov 14, Barbell Praha 10, Bohumín 9, alespoň jednu závodnici nacházíme v 42 oddílech!! Nejvíce je neregistrovaných – 29! Stejně jako u mužů si je ale brzy rozeberou kluby, a leckteří se stávají posilami!

Také mezi muži je v něčem situace podobná. Nejvíc je neregistrovaných – 68. 40 jich reprezentovalo Hellas Brno, 35 Holešov, 32 Nový Hrozenkov. Následují Bohemians 28, Havířov 24, Zlín 23… zastoupeno je 47 oddílů!! (Jak už asi víte, pod číslem pořadí, bez oddílové příslušnosti, jsou zaznamenáni výsledky vzpěračů v zahraničních ligách, ty samozřejmě jejich rodným oddílům započítat nelze).

Pozoruhodné jsou počty jednotlivců v porovnání s kategorií starších juniorů. Mezi 21-23letými zápolilo 459 mladých mužů, jen 71,495% v porovnání s těmi mladšími, konkrétně nám ubylo 183 siláků, tedy sakra mnoho!! Jistě, bereme v úvahu různé důvody, kupř. sociální, studijní, pracovní. Ale žen ubylo jen 13, tj. 6,914%, tj. evidujeme 188 starších juniorek a 175 žen 21-23letých! Najde se moudrá hlava, která takovou disproporci přesvědčivě vysvětlí?

S výkonností se to má takto: čtyři starší junioři nasbírali 400 bS, mezi 21-23letými je jich dvakrát tolik – 8. Ale u hranice 300 bS je to jinak – 118 a 99. Tedy potvrzení toho, že není využit potenciál těch, kteří čerstvě vstupují mezi muže!

Porovnání u starších juniorek a žen 21-23letých má jiný trend – 12 a skoro dvakrát tolik – 23!! Dost zjednodušeně můžeme říci, že ženy dozrávají postupněji a perspektivněji.

Nu, tak tolik, vysloveně namátkou, k těmto bilancím! Snad jen ještě zopakuji, že týmový, byť jednorázový šampionát družstev do 23 roků by, domnívám se, motivoval a prospěl.

PhDr. Rudolf Drmola, editor databáze VSV ČSV