I. Ročník Poháru EWF ve starověké Olympii (GRE)

První ročník Poháru Evropské federace vzpírání (EWF) se první říjnový víkend konal ve starověké Olympii (GRE), kolébce olympijských her, kde se před každým ročníkem her zapaluje olympijský oheň. Na tomto tak výjimečném místě soutěžilo pod širým nebem 20 smíšených nadnárodních týmů z dvanácti evropských zemí a tým IWF pro uprchlíky, každý se dvěma soutěžícími (jedna žena a jeden muž). Týmy byly náhodně vybrány v losovacím ceremoniálu a byly pojmenovány po slavných řeckých starověkých městech.

Čtyřicet vzpěračů a vzpěraček z Francie, Velké Británie, Německa, Izraele, Moldavska, Rumunska, Španělska, Kypru, Turecka, Bulharska, Polska a Řecka soutěžilo v soutěži nového formátu. Kromě toho přítomnost dvou atletů z IWF Refugee Team (Addriel Garcia a Parisa Jahanfekrian) přidala na relevanci a globální dopad soutěži.

Zvítězili Toma Loredana a Lucas Muller z týmu Knossos s výsledkem 645,98 Sb. před Hernandez Alba a Arthur Mugurudumov z týmu Thiva, kteří si zajistili 644,63 bodů. Třetí místo obsadil tým Athina reprezentovaný Erin Barton a Hardal Ferdi se ziskem 643,54 bodů. Každý z týmů získal díky svým výkonům 4 000 €, 2 000 € a 1 000 € na prize money. Naše reprezentace se této nové soutěže bohužel nezúčastnila.

V individuálních výsledcích zvítězila Toma Loredana z Rumunska, která předvedla 278,59 Sb. Mezi muži byl nejlepší Robu Marin z Moldavska s výsledkem 415,74 bodů.

Všichni účastníci akce dostali jedinečnou příležitost navštívit archeologické naleziště starověké Olympie. Kromě toho delegáti z EWF věnovali zvláštní úctu památníku na počest Pierra de Coubertina a na slavné půdě Mezinárodní olympijské akademie byly také vysazeny olivovníky.

Prezident EWF a člen výkonné rady IWF Antonio Conflitti ocenil výsledek soutěže: „Pravděpodobně největším úspěchem této akce je jednota, které bylo dosaženo mezi účastníky. Bylo úžasné vidět závodníka z jedné země podporovat závodníka z jiné země. Opět se ukázalo, že sport nemá hranice. Jsem vděčný všem, kteří uznali význam této akce, 12 národním federacím a také týmu IWF Refugee, který se na této akci podílel. EWF vyjadřuje své zvláštní poděkování International Olympic Ac.

Text by EWF Communications (zkráceno)