Český svaz vzpírání
 

Závěrečná zpráva z mezinárodního tréninkového kempu mládeže

Termín: 13.8. – 20.8. 2023, místo: Konya, TURECKO

Výprava do vzpěračského srdce Turecka

Hluk letiště, vzrušení z nadcházejícího dobrodružství a těšení se na nové zkušenosti – to vše obklopovalo českou výpravu mládeže a trenérů, když se vypravili na sedmidenní tréninkový kemp do turecké Konyi. Cesta byla dlouhá a výprava čelila několika komplikacím, jako byly dva zrušené lety a technické problémy v lehce chaotickém prostředí. Přesto byla tato úskalí překonána díky pevnému týmovému duchu a vzájemné podpoře mezi členy výpravy.

Celkem se kempu zúčastnilo 39 nadějných mladých sportovců a 21 zkušených trenérů a trenérek z celé Evropy. Z České republiky byli přítomni trenér Josef Maršálek, trenérka Simona Hertlová a atleti Radka Klabalová (TRC), Natálie Vybíralová (HSU), Jan Matějka (SOK) a Jan Tchurz (LUD).

Jelikož byla kapacita omezena na dvě dívky a dva hochy od 13 do 17 let, dostali možnost účasti a motivace do budoucna nejúspěšnější junioři a juniorky uplynulého roku.

Hostitelským městem byla turecká Konya, známá nejen svou bohatou historií a kulturou, ale také jako místo, kde se nachází moderní a vysoce vybavené sportovní centrum TOHM Center. I přes menší technické problémy, jako byly občasné výpadky elektrického proudu a nedostatek sportovního náčiní, působila celková organizace a řízení pozitivním dojmem a poskytovaly optimální podmínky pro interaktivní a intenzivní trénink v tisíci metrové nadmořské výšce. Colin Buckley, předseda EWF CR&SC (Coaching Research & Scientific Committee Chairperson), který dohlížel na celý kemp spolu s Damjanem Canzekem, členem EWF CR&SC, sdílel svoje zkušenosti a nadšení s účastníky kempu. Věnovali se všem, opravovali chyby a nabízeli atletům a trenérům zajímavé rady nebo postřehy a podobnou aktivitu projevili také někteří zúčastnění trenéři. Autorem tréninkového plánu byl renomovaný litevský trenér s bohatými zkušenostmi a hlubokými znalostmi o vzpírání, Eduards Andruškevičs. Jeho filozofie a metody tréninku byly postaveny na solidním základě techniky vzpírání, zaměřené převážně na rozvoj specifických dovedností, trhu a nadhozu. Dále se trénovala také síla, rychlost a flexibilita. Kemp nabídl účastníkům jedinečnou příležitost získat cenné poznatky z jeho expertních zkušeností, avšak do jisté míry jsme si plán a zařazené cviky upravovali dle našich potřeb. Dny započínaly krátkými venkovními aktivitami a rozcvičkami, během kterých se v rolích vedoucích vystřídali zástupci jednotlivých zemí. Tréninky probíhaly většinou dvoufázově, v závislosti na plánovaných aktivitách. Celý týden byl vyplňován zajímavými výlety a obohacujícími přednáškami.

14. srpna: Den plný vzrušení a zahájení

KempMladeze202302Kemp byl uveden oficiálním uvítáním, kde předsedové Evropské vzpěračské federace (EWF) a Turecké vzpěračské federace (TWF), Antonio Confitti a Talat Ülü, projevili svá očekávání a naděje do následujícího týdne. První den byl primárně zaměřen na seznámení se se zařízením, jeho možnostmi a také na rozvržení tréninkových jednotek a plánování dalších aktivit. Po ranní tréninkové fázi následovala přednáška pro trenéry na téma vývojových stádií dětí a adolescentů, konzistenci jejich tréninku a využitelnost programu LTAD (Long Term Athlete Development) do vzpěračského tréninku, který funguje již v mnoha zemích. Přednášející, Colin Buckley také vyjádřil k přítomným trenérům prosbu o snahu a podporu vzpírání jakožto olympijského sportu, s výhledem do budoucna.

15. srpna: Technika před výkonem

Od ranních hodin pilovali atleti techniku pod dozorem trenérů. Po obědě následovala přednáška pro všechny zúčastněné, která byla zaměřena na doping ve sportu. Zprvu probíhala formou her, které zdůrazňovaly důležitost fair-play jak v životě, tak i během sportovních výkonů. Pokračovala jako praktická ukázka samotného dopingového odběru s možností interakce či vznášení různých dotazů a závěrem obsahovala také otázkový kviz vázaný na doping, který si muže každý vyzkoušet na odkazu https://quiz.wada-ama.org (mnoho dalších zajímavých informací, projektů a článků i v českém jazyce na www.wada-ama.org). Večer byla možnost účastnit se výletu do jednoho z městských parků a také na vyhlídku Akyokuş, tyčící se nad městem. 

16. srpna: Zábava a regenerace

Den začal opět intenzivním tréninkem, kde hlavní důraz byl kladen na dynamiku a rychlost. Během tréninku byla také možnost využití měřícího přístroje německého původu, EAT Real Analyzator, který pomocí kamer zkoumá trajektorii, rychlost a zrychlení vzpírané činky. Týmy z jednotlivých zemí se střídaly během tréninkových jednotek v měření a dostalo se jim také zpětné vazby s jasnými číselnými a vizuálními ukazateli. Druhá fáze byla věnována regeneraci v plaveckém bazénu, který byl taktéž součástí tréninkové haly. Odpoledne si naši atleti připravili každý krátký referát do společné diskuze s trenéry. Témata se týkala základních pojmů z oblasti výživy a stravování a jejich opodstatnění v životě každého sportovce. Mimo jiné se jedná také o téma, které je potřeba předávat našim mladým sportovcům, jelikož vesměs nemají mnoho zkušeností se správnými stravovacími návyky.

Večer byl vyplněn přednáškou pro trenéry, opět pod vedením Colina Buckleyho. Zahrnovala a zaměřovala se na biomechaniku vzpírání ve spojitosti s využitím a zařazením plyometrických a rychlostních metod do tréninku. Hlavní myšlenkou však byla důležitost všestranně zaměřeného tréninkového procesu a respektování individuálních změn během adolescentního růstu při práci s mládeží. Opomenuto nebylo ani téma zařazování pravidelné rozcvičky a průpravných cvičení do tréninkového procesu mládeže a dětí, jakými jsou například dřepy, skoky, tlakové cviky nebo třeba opičí dráhy. Přednáška byla zakončena praktickou ukázkou fyzioterapeutického vyšetření zaměřeného na nejčastější zkrácené a přetěžované svalové partie ve vzpírání.

Po skončení přednášky proběhly ještě Athlete Games, ve kterých se náhodně vylosované páry atletů z odlišných států utkali postupně ve stolním hokeji, stolním fotbale, kulečníku, stolním tenise a skoku z místa. Ačkoliv se soutěžilo poměrně dlouho do večera, tak vzájemná interakce a zábava fungovala jako zpestření a odreagování se od každodenní dřiny na tréninku. Vítězové si navíc odnesli i sladké ceny. 

17. srpna: Komunikace a týmová dynamika

Den začal rozcvičkou pod vedením trenérských dvojic z Česka a Polska. Po společné domluvě pojmuli rozcvičení nejprve jako postřehovou hru na rozproudění organismu a následné lehké zahřátí s prvky dynamického strečinku, namísto výbušnosti a statických strečinkových poloh, jak tomu bylo v případě předcházejících ranních rozcviček. Po dvou tréninkových fázích následovala návštěva místní motýlí zahrady v Selcuklu. Večer následovala další vzdělávací přednáška pro trenéry, tentokrát online, pod taktovkou dlouholetého trenéra a jedné z nejvýznamnějších osobností amerického vzpírání, pana Kyla Pierce. Kromě své role trenéra a vedoucího uznávaného tréninkového centra (USA Weightlifting High Performance and Development Center) je Kyle zapojen také do vzdělávání dalších trenérů a vzpěračů. Jeho semináře, workshopy a vzdělávací materiály pomohly formovat generace vzpěračů a trenérů, kteří následovali jeho metodologii a principy. S velice oddaným přístupem mluvil o vzpírání a jeho hodnotách a využití v dalších sportech. O zásadách tréninku dětí a mládeže, a o všestranném a individualizovaném přístupu k tréninku.

 

18. srpna: Analýza výkonu a feedback

Následující den byl věnován hodnocení a zpětné vazbě. Každý atlet měl možnost projít svůj výkon s trenéry a diskutovat o svých silných a slabých stránkách na základě změřených výsledků. Důraz byl kladen na konstruktivní kritiku a motivaci k dalšímu zlepšení. Po obědě se uskutečnila poslední přednáška, konkrétně od tureckého univerzitního učitele, lékaře, autora významných vědeckých publikací a hlavního trenéra vzpírání v Konyi, pana Kenana Erdağıho. Přednáška byla zaměřena na anatomii a důležitý přehled o funkci jednotlivých svalů v závislosti na výběru správných posilovacích cviků. Dále nám Kenan nabídl krátký náhled do aktuální turecké přípravy, která mimo vzpírání zahrnuje také posilovací cviky na každou svalovou partii, ať už více či méně důležitou pro provádění vzpěračských cviků. Vzpírání a čistě odporové posilování je v tomto tureckém stylu zastoupeno v poměru 1:1 a to téměř během celého roku. Turkové kladou také velice vysoký nárok na edukaci trenérů i samotných atletů v oblasti fitness. Den byl následně zakončen výletem do historicky významné vesničky Sille a k místní vodní nádrži.

KempMladeze202310

19. srpna: Ocenění a výhled do budoucna

Poslední den plného tréninku byl zaměřen na reflexi a zhodnocení celého týdne. Kemp byl završen slavnostním ceremoniálem, kde účastníci obdrželi věcné ceny. Každý trenér, který se zúčastnil, také obdržel IWF Club Coach Certificate LEVEL 1. Tento certifikát, který je součástí širšího vzdělávacího rámce s nadcházejícími úrovněmi 2 a 3, je zaměřen na posílení kompetencí trenérů na mezinárodní úrovni. Od roku 2025 má být tento certifikát jediným platným osvědčením pro trenéry, kteří se chtějí účastnit mezinárodních akcí pořádaných IWF a EWF, včetně mistrovství Evropy a Světa. Před večerními přípravami na zpáteční cestu měli účastníci možnost navštívit centrum města s možností vlastní organizace. Tento volný čas jsme využili k návštěvě několika památek a místních zajímavých obchodů.

Závěrem:

Mezinárodní kemp v Konyi poskytl účastníkům nejen cenné tréninkové a vzdělávací zkušenosti, ale také ukázal význam mezinárodní spolupráce a výměny zkušeností ve vzpírání. Přestože jsme zpočátku čelili některým výzvám, celkový zážitek byl obohacující a transformační. EWF pod vedením Colina Buckleyho vyjádřila vděk TWF za skvělou organizaci a hostitelství. Očekávání jsou tak vysoká pro příští ročník Youth Training Campu, jehož hostitel bude vybrán v letošním listopadu. Také je třeba zdůraznit, že takové mezinárodní kempy hrají nemalou roli v rozvoji mladých evropských vzpěračů a vzpěraček a při možnosti účasti na další obdobné akci by bylo vhodné zařadit také další trenéry a atlety ČSV, kteří projeví zájem o vzpírání a jeho budoucnost u nás.

Pozoruhodný byl taktéž fakt, že polovina trenérů byly ženy, což je jasným ukazatelem rostoucí role žen ve světě sportovního tréninku. Tyto trenérky hrají klíčovou roli v tréninku děvčat, kdy jsou schopny vnímat a porozumět určitým ženským aspektům, se kterými se mladé vzpěračky mohou setkat, a mohou je tak lépe navigovat a motivovat. Tato empatie a další vlastnosti trenérek přináší výjimečnou hodnotu, která přesahuje samotný tréninkový proces a přispívá k osobnímu rozvoji mladých sportovkyň.

Celkově tato akce ukázala, že mezinárodní spolupráce, sdílení znalostí a praxe, stejně jako propojení trenérů a sportovců různých věkových kategorií a jejich zkušeností, může vytvářet nesmírně bohatou a rozvojovou platformu pro budoucí generace vzpěračů.


  1. Nejčtenější články
  2. Poslední články

MČR Masters 2024 - dodatek

02.04.2024 Hits:471 Masters

Termín: 27. - 28. 4. 2024, místo: TJ Sokol Vyšehrad

1. kolo ligy ml. a st. žáků 2024 - výsledky

06.04.2024 Hits:322 ČSV

Termín: 6. 4. 2024, místo: Rotava, Havířov, Nový Hrozenkov

2. kolo ligy juniorů 2024 - výsledky

14.04.2024 Hits:280 ČSV

Termín: 13, 4. 2024, místo: Slavoj Plzeň 1899, SKB B. Havířov, TJ S. JS Zlín 5

Startovní listina ME mládeže do 15 a 17 let

19.04.2024 Hits:272 EWF

Ve dnech 15. – 23. 6. 2024 se bude v Soluni konat mistrovství Evropy nejmladších věkových kateg...

2. kolo ligy juniorek 2024 - výsledky - doplněno

14.04.2024 Hits:239 ČSV

Termín: 14. 4. 2024, místo: TJ S. JS Zlín 5

Startovní listiny k ME Masters 2024

08.04.2024 Hits:226 Masters

Ke startu na evropském šampionátu Masters se přihlásilo 379 mužů a 217 žen. Celkem 596 startujících...

České vzpírání – tabulky 21. století (1) - Mladší žačky a žáci

01.04.2024 Hits:222 Publikace

Původně jsem se chystal vydat tento obrovský přehled zejména proto, abychom byli s to shrnout v...

2. kolo 1. ligy mužů 2024 - výsledky

21.04.2024 Hits:214 ČSV

Vítězí opět Holešov Vzpěračský víkend 2. kola I. ligy mužů a I. ligy žen začal v sobotu v ...

46. Mistrovství ČR Masters 2024 - výsledky

28.04.2024 Hits:210 Masters

Termín: 27. - 28. 4. 2024, místo: Sokolovna TJ Sokol Vyšehrad

České rekordy Masters k 22.4.2024

22.04.2024 Hits:203 Masters

Ve dnech 27. – 28. 4. 2024 se bude v Praze na Vyšehradě konat 45. mistrovství České republiky v...

2. kolo 1. ligy žen 2024 - výsledky

21.04.2024 Hits:198 ČSV

Zvítězila Ostrava!!! V neděli pokračoval vzpěračský víkendový svátek v Ostravě, o který se zas...

2. kolo 1. ligy mužů a žen 2024 - dodatky

05.04.2024 Hits:196 Rozpisy soutěží

Termín: 20. - 21. 4. 2024, místo: Třinec / Ostrava

Mistrovství Evropy 2024 Norsko Haugesund

03.04.2024 Hits:192 Masters

Dne 15. – 23.6.2024 proběhne Mistrovství Evropy v Norském Haugesund. Celkem se tohoto šampionát...

2. kolo ligy juniorek a juniorů 2024 - dodatky

05.04.2024 Hits:183 Rozpisy soutěží

Junioři - termín: 13, 4. 2024, místo: Slavoj Plzeň 1899, SKB B. Havířov, TJ S. JS Zlín 5Juniorky - t...

České vzpírání – tabulky 21. století (2) - Starší žačky a žáci

02.04.2024 Hits:177 Publikace

Přiznám, mile mne překvapil váš zájem o tabulky mladších žáků… tak rychle přicházím s obdobnými...

České vzpírání – tabulky 21. století (5) - Ženy a muži 21 - 23 letí

06.04.2024 Hits:172 Publikace

Tato věková kategorie se u nás netěší velkému zájmu, nemá dokonce ani jednorázové mistrovství ČR dru...

Grand Prix IWF Pukhet

01.04.2024 Hits:161 IWF

Náš kamarád slaví

11.04.2024 Hits:150 Informace

PhDr. Rudolf Drmola je velký příznivec vzpírání, velice vzdělaný muž řady profesí a i přes letitý zd...

Stanislav Janál (*1935 – †2024)

04.04.2024 Hits:150 Informace

Dne 25. 3. 2024 zemřel Mistr sportu Stanislav Janál.

Ohlédnutí za Grand Prix IWF

12.04.2024 Hits:148 IWF

Skončilo dlouhé kvalifikační období pro olympijské hry v Paříži. Vyznačovalo se počtem povinnýc...

Grand Prix skončila

11.04.2024 Hits:144 IWF

M HK +109 kg Skončila poslední kvalifikační soutěž na OH  2024, které se budou konat za zhruba...

Mistrovství světa mládeže do 17 let

01.05.2024 Hits:38 Informace

Dne 25. 4. 2024 na svých webových stránkách IWF zveřejnila aktualizovanou startovní listinu mistrovs...

Majstrovstvá SR veteránov 2024

01.05.2024 Hits:40 Masters

Mistrovství Slovenska kategorie Masters se konalo 20. 4. 2024 tradičně v Hlohovci a zúčastnili se ho...

46. Mistrovství ČR Masters 2024 - výsledky

28.04.2024 Hits:210 Masters

Termín: 27. - 28. 4. 2024, místo: Sokolovna TJ Sokol Vyšehrad

Naši v zahraničí

28.04.2024 Hits:77 Ostatní

V sobotu se v Německu konalo finále I. a II. Oberligy. Ve finále II. ligy startovali naši ...

VT reprezentace 15 a 17 letých v Bobrově

25.04.2024 Hits:111 Informace

Naše nejmladší část reprezentace se připravovala v Bobrově na Slovensku od 21 do 25.4. 2024V příprav...

Bruno Matykiewicz

25.04.2024 Hits:118 Informace

(*21. 4. 1959 Stonava)

2. kolo 2. ligy mužů a žen 2024 - dodatky rozpisů

25.04.2024 Hits:124 Rozpisy soutěží

Muži: termín: 4.5.2024, místo: TJ Slavoj 1899 Plzeň, UF Olomouc, TAK Hellas BrnoŽeny: termín: A...

České rekordy Masters k 22.4.2024

22.04.2024 Hits:203 Masters

Ve dnech 27. – 28. 4. 2024 se bude v Praze na Vyšehradě konat 45. mistrovství České republiky v...

2. kolo 1. ligy žen 2024 - výsledky

21.04.2024 Hits:198 ČSV

Zvítězila Ostrava!!! V neděli pokračoval vzpěračský víkendový svátek v Ostravě, o který se zas...

Slavoj Plzeň 1899 - 125 let nás zavazuje!

21.04.2024 Hits:126 Oddíly

Připadá nám to jako nedávno, když jsme při naší Grand Prix v roce 2019 slavili výročí 120 let trvání...

2. kolo 1. ligy mužů 2024 - výsledky

21.04.2024 Hits:214 ČSV

Vítězí opět Holešov Vzpěračský víkend 2. kola I. ligy mužů a I. ligy žen začal v sobotu v ...

Startovní listina ME mládeže do 15 a 17 let

19.04.2024 Hits:272 EWF

Ve dnech 15. – 23. 6. 2024 se bude v Soluni konat mistrovství Evropy nejmladších věkových kateg...

2. kolo ligy juniorek 2024 - výsledky - doplněno

14.04.2024 Hits:239 ČSV

Termín: 14. 4. 2024, místo: TJ S. JS Zlín 5

2. kolo ligy juniorů 2024 - výsledky

14.04.2024 Hits:280 ČSV

Termín: 13, 4. 2024, místo: Slavoj Plzeň 1899, SKB B. Havířov, TJ S. JS Zlín 5

Ohlédnutí za Grand Prix IWF

12.04.2024 Hits:148 IWF

Skončilo dlouhé kvalifikační období pro olympijské hry v Paříži. Vyznačovalo se počtem povinnýc...

Náš kamarád slaví

11.04.2024 Hits:150 Informace

PhDr. Rudolf Drmola je velký příznivec vzpírání, velice vzdělaný muž řady profesí a i přes letitý zd...

Grand Prix skončila

11.04.2024 Hits:144 IWF

M HK +109 kg Skončila poslední kvalifikační soutěž na OH  2024, které se budou konat za zhruba...

Li Wenwen znovu dominuje

10.04.2024 Hits:122 IWF

Startovní listiny k ME Masters 2024

08.04.2024 Hits:226 Masters

Ke startu na evropském šampionátu Masters se přihlásilo 379 mužů a 217 žen. Celkem 596 startujících...

1. kolo ligy ml. a st. žáků 2024 - výsledky

06.04.2024 Hits:322 ČSV

Termín: 6. 4. 2024, místo: Rotava, Havířov, Nový Hrozenkov